Saturday, April 27, 2013

WENT FOR WALK-WALK.

Yesterday morning, Aisha and I went for a walk in town.
Dekat aje, ala2 rumah teman dengan bandor Kole Ropen. Yeah! Bezanya
banyak bangunan menjadi halangan. Aisha was very happy with the walking when
she manages to see daffodils and other flowers along the way. Selain
panjat pagar tepi padang ragut lembu. Ngoh3! Advance gilos.

Tujuan utama perjalanan  itulah adelah hendak ke Haymarket
& Northumerland Street. =) Sampai2 terus ajak Aisha sentap McDonalds,
then lepak-lepak tengok show yg best kat tengah bustling road tu. Ada
floating man, ade band and more. Sejuk memang sejuk tapi syok.
Dan Aisha siap makangg eskreng. Oh meng, kebal sungguh.





Lepas lepaking, poie beli simcard baru, sebab since pakai number
Maxis tu, people send me messages, I have to pay for it. Ha3! Tak aci gilos rase.
Ini tidak adil, tidak adil bagku *lagu Yuna*. Dapat simcard, teros masuk
jenjalan dalam Marks & Spencer, Primark and Argos. Cuci mato dulu,
nanti baru cuci duit. Tak yah dobi bebbb! Hoh! 

Dah kenyang perut & mata, we're walking home, cadang nak singgah
Leaszes Park, sebab dah janji ngan Aisha nak tengok swans and pigeons.
Masuk park tros menggigil, angin kat lake tu dasat gilos, seriously sangat
kuat and sejuk. Tangan xleh amik gambor, keghah kejung.  Hoh!






The best part was, ade dua ekor itik approach Aisha sebab
Aisha makan fries. Hua3! Nak lettewww. She asks me 
"Kakak Pura, the ducks want my chips!!" sambil lari2 belakang gua.
Huahuahuahua! Pengsan tengok die lari, comel gilos. Ngoh3! Today,
janji nak bawak Aida pulak pegi park, nak tengok swans. Ha3!
Jyeahhh! :D




Friday, April 26, 2013

COLD EVENING STROLL.

Morning! Literally. Haha! Baru pukul 9 lebeh  here, still early. Sunrise at 4.30 am, by 5.30
dah bangun, sebab terang. Ngoh3! Perasaan macam bangun lambat. Woot2!
Yesterday evening, I was walking alone cross Leaszes Park sebab
sakit perut, sungut2. So really need to walk so can ease
the pain. Sejuk memang sejuk, tapi dah jalan tu peluh jugok.
Tengok swans, pigeons, ducks and ntah ape2 spesies burung lagi.
Watching daffodils blooming, tapi dah petang, die layu
sket. Memang kene keep walking, if you are sitting on the
bench and staring at the lake, you will feel the brain freeze. Wa3!
Mat salleh dop la, tapi berdarah Melayu piau macam koi ni,
memang boleh jadi tugu di tepi jalan. Yeah!!


backside of St. James' Stadium, official stadium for Newcastle United.
Lepas jalan2 for almost 2 hours, I decided to back home, sebab dah
berhingus, sejuk. Muka memang ketat sebab tegang, ditampo
angin sejuk dingin. Dengki betul angin. Hokeng, nak jalang2
ngan Aisha, treat her for chips at McDonald.


Thursday, April 25, 2013

TOUCHED DOWN.

Alhamdulillah, safely arrived dan tengah jet-lag. Ngoh3! Pukul 8 malam time
sini dah tergolek tak sedar & pukul 4 pagi terkelip sorang2. Yelah,
kang kelip ramai2 dalam gelap kang seram pulooook. Travelling sorang2
makes you aware of your surroundings, luckily nothing bad happens.
Mind setting, gua balik Kedah tapi naik Buraq. Ngoh3! 

Managed to seat besides the window, betul-betul ats kepak, so kind of
cool tengok kepak tu kelua masukkan flaps dia untuk depart
and landing. Most of the passengers are Europeans, do you will feel like
"seekor kutu di celahan rambut yang panjang". Ye,diorang bukan tinggi
sangat tapi I yang pendek. The journey from KLIA-Amsterdam took 12 hours
30 minutes, like always, tido macam tak pernah tidoq. Bangun untuk makan,
nak tengok luar gelap gulita. Kalo naik bus malam tak nak tengok 
luar sbb tak nak ternampak mende putih racing ngan bus,
tapi kalau 30000 feet above, diorang tak mampu kot.
Next to me is a Belgian, Christoph namonyo. Just
came back from Bali, and he is very tan. Hoh! Berjomor! But the funny things
was, he took pictures all the food when we were
on the plane, macam pompuan. I pon tak buat macam tu cik abang.
*malu*. 

was taken during the plane flying across Russia.

Landed at Schipol Airport, Amsterdam at 7.00 am, waktu sana, matahari dah tinggi,
sunrise around 4 am. Amsterdam is a beautiful place, sangat!!
Hijau, teratur and awesome. Tak dapat amik gambar sebab mase
depart & landing kene off all electronic devices. Masuk je Schipol, terus 
cari transfer flight punye tempat, pegi print which gate should I  go.
Lepas security dengan jayanya, takde masalah sgt, lepak2 beli makang,
naik bus untuk transfer pegi plane, naik plane, seat back.
Next to me is an English man, working at Singapore and severely 
sun burned. Hua3! Macam udang galah bakar, berbelak plak tu,
Robbo namonyo. I gave him my chicken sandwich, sebab
dop halal. Borak punye borak, sedor2 sampai, the flight
took 1 hour 10 minutes. Tapi Robbo ni memang baik gilos,
 we were talking about South East Asian countries, football players,
his tattoos and etc. Oh, die panggil aku Safron. Hoh! Lantak la,
mahal what Safron.

Schipol Airport.

Passed the UK's immigration dengan jayanya,
tak banyak cekadak macam the last time, tanya macam
nak makan. Ho3! Amik luggage, keluar and nampak umi & Aisha.
Aisha showed me yellow daffodils all the way home.
Comelllllllll!!! Makang budok!!



Thursday, April 18, 2013

ANAK BARU!!! :]

Salam. Yeahhhh, tajuk entri tahap tak boleh blah macam lipan guling-golek-gulong
dab sebagainye. Jangan tertipudaya dengan tajuk entri tu, dusta belaka. Haha!
I have no children, tak pernah conceive one pon, melainkan anak mata & tekak
yang setia. 

Last week, my cousin gave birth to a baby girl, 3.1 kg and only few days later,
I managed to meet the baby girl. Since my cousin is a teacher in Karak,
minah tu boleh bantai nak letak anak die Siti Temerloh. Dont worry, 
x kan kot. Nak kene ketuk ngan mak pak dia ka? Hak2!
So, nama x tau lagi, even realitinya bayi itu sudah agak tua 
dan tidak diberi nama. Koh3! So, here she is, Siti Temerloh!!
 I
I
I
I
I
I
I
I
I
I

Sorry, kaki keluar dulu. :p

oh,ngan mokcik2 skali kluor.

and the baby herself,alone. :3

*our hearts & prayers to all Boston Bombing victims.


Saturday, April 13, 2013

THEY ARE COOL!

Which career that you find it cool and awesome but you are not
working in that field? Wahh! kalau suruh jot down all the job list, memang
senang dan best. Ngee! Well, I'm growing up liking and admiring 
people who are working with nature,people and engineering field. 
When I was in form 3, I really wanted to be an archaeologist due to my
interest in reading and watching documentary about the Valley of the King
in Egypt, a place which was found by an English archaeologist,  Howard Carter.
Sebab tu usaha gak masuk Science Stream. Masuk form 4, lupe daratan jap,
tetibe nak jadi diplomat. Katenye, tu yg aim IR tuuu. Haha!

Other than archaeologist, I have to say that anthropologist, geologist, biologist
and astronomer are really amusing me. I think they are superhuman, working with
nature and people. That's the reason why I love watching documentary and history
channels.
Wehh, seriously they are cool. Tsk2! Tak terbendung lagi
kekagumanku. Omai.... Oklah, daaa! :D


Tuesday, April 9, 2013

PHYSICAL IMPAIRMENT? BEAT IT BEBEH! :D

''TIADA MANUSIA YANG SEMPURNA KAT DUNIA NI"

Ha, korang familiar tak dengan quote di atas? Hoish korang, kesian gile la
kalau tak pernah dengar @ tengok @ kelih quote di atas. Hohihohi! For those 
who doesnt now, I am an OKU @ disable person. Haha! Kat mane disabled nye?
Okay, korang bukan yang pertama. Ni la sebabnye I bergaduh ngan pak cik tiket
Mara Line masa kat Kedah sebab die tak nak kurangkan harga tiket sebanyak
separuh dari UUM-Changlun. Hoih... Singgit pon duit okay! Huhu...

Okay, sambung, kat mata kiri. Actually, when I was 6, my left eye
was scratched by my cat. Kornea mata terkoyak, so tak dapat diselamatkan. 
Dari cukup sifat, jadi tak cukup. Kui3! So, my mata hitam stays grey sampai
buat surgery after SPM. Surgery untuk kosmetik sahaja, not to repair my eyesight.
No use actually. Hew3! Well, sepanjang hidup bermata satu ni, macam-macam
mende kelakar jadi. Well, I was growing up not aware of my lack. Haha!
Lebih kurang tak sedor diri la, sebab nobody asking, nobody mentioning
etc. Ngee! Disebabkan mata kiri I yang macam Pirate of Kole Rompen,  di samping
memiliki mimik muka seorang pengganas tegar, I was feared. Gitu kekdahnye. Haha!
I'm lucky to have a wonderful family & kengkawan yang ohsem.

What I'm trying to say here is, don't be so insecure because of your 
physical impairment, make it as one of the reason to prove
others that you can be somebody and do the same. Ha! Tapi
jangan plak smpi melampau seperti menjadi matador sedangkan anda
cacat kedua penglihatan. Oh oh oh oh..... So, be positive about yourself,
because if not, you are punishing your own life, not others. People
just feel sorry for you, and it's even harder bebeh! Ececeh!

Cakap pasal mata ni, I dont have any uncomfortable feeling, I'm good with it,
even frequently make jokes about it. Ho3! And too much funny stories about
it, related to people around me. I feel good about it la weh, so no worries.
Ha,contoh cerita berkaitan mata:

In a classroom:
Kawan : Pura,ko tak tau kehebatan aku. Ko jangan kotak katik aku okay.
Ko jangan pandang aku sebelah mata.
Me : *writing* Hehh, sorry to say, aku memang pandang ko sebelah 
mata. *sambung menulis*
Kawan : *terkedu* Alamak! Weh, sorrryy, aku xde niat nak cakap macam tu.
Wuuuuu! Jgn marah Pura.
Me : *Pandang* Ha?Marah apekebende, memang aku pandang ko sebelah
mata. Mikel Jeksen pon aku pandang sebelah mata.
Kawan : Tsk2... *berlalu*

Still ingat masa trademark ''Tangan dibahu mata keatas" tu?
Well, mine is TANGAN DIBAHU MATA KIRI DIKELUARKAN.
Ye, saya tahu itu horror dan mampu dilakukan, tapi somebody
has to do it and it should be extreme right? hehehehe. When you are
out, biaselah, when you are special, people will stare at you right?
Hehe, well, I stare them back, bulatkan mata, kelip2 mata
beberapa juta kali sampai pening, baru pandang lain.
Oh, love my life.

Okay, till then people. Actually, I'm quiet saddened because of I'm
not qualified for PTD, things that I want since school. Sebab tu
terpikir nak buat entri ni. But sokayyyy. Haha! Life begin at any age,
any months, any seconds. Oh, lupe nak cakap, nak kasik ngeri sket ni.
Mata saya boleh dicabutkan sesuka hati, diletakkan di dalam
bekas tupperware berisi air. Beware of it!! Hua3! Becoming my rare
collection. LOL! So, here is how my eye is made. Enjoy!







Sunday, April 7, 2013

MARI BELAJAR BAHASA!

Bahasa! Yay! Subjek yang paling stress kalau time sekolah dulu terutama 
Bahasa Melayu, memang aku akan end up tidur atau terkebil-kebil
tengok member depan. Huish! Kalo karangan lagi la, macam mane beli buku
karangan di awal tahun, macam tu la akhir tahun. Bahaha! Kalo lagi bagus, tahun depan
liquid je kelas tu. Wawawa! Oh, jangan tanya macam mana boleh survive tak buat karangan,
sebab nanti korang menyesal. Do it with your brain bebeh! Hohihohihohi!

Okay, nevermind, dah terlajak sampai Easter Island dah. Entri kali ni pasal 
'MARILAH KITA BELAJAR BAHASA BARU'! Uih, salah2, I prefer
belajar dialek baru. Ngeh3! Living in UUM, I was surrounded by friends who came 
from all over Malaysia, around the globe in fact. Tp di sini kite hanya mahukan
MALAYSIA sahaja. So, shussssh! Diam! Cikgu yang suatu mase dulu sesat
ni nak mengajar ni.

Okay, perkataan pertama 'SOROK'.

Ape yang korang tahu pasal 'sorok'? Kalau normalnya korang sebagai manusia
@ homosapien (ini bukan nama Jawa), 'sorok' ialah sorok! Haha! Korang
pandai kan, dont make me explain boleh dak? Haih.. Nyehehe! Okaylah,
kalau satu masa nanti korang ditakdirkan belajar di Kedah seperti diri ini,
kalau antara pukul 6 pagi sampai 12 tgh hari, kalau orang Kedah tanye
"Ang dah nyorok ka?".. Korang TOLONG! TOLONGLAH jangan buat muka
jambu batu & terus cari pintu untuk menyorok atau melempang si penanya.
Tolong jangan, kesian dia... Niat dia hanyalah nak tanya
"Ko dah breakfast dah ke?".. Haa.. Itulah dia, 'nyorok' is breakfast ye anak-anak
didikku yang bijak bergeliga otaknya bak diasah-asah. Cukup la koi sorang
je yang diperbodohkan pak cik prebet sapu ketika kami menuju ke 
bandar Changlun. Tsk2!

Satu lagi, korang ade kawan Kelantan? Koi ade ramaiiiiiiii! Eh, dua je.. Ngee!
Sape lagi kalo si Mas and Kulat. Yoyoyo! So,kalo ade kawan dari Kelantan,
fasten your seat belt, wear your protection helmet and be friend with them.
Ki3! Actually x yah kot, mak cik 2 ketul ni je yg aku rase berbahaya. Okay, balik
smule pada cerita, kalau korang lepak bilik kawan Kelantan & korang
mengada-ngada nak mintak barang2 yg tiada dalam radar pandangan seperti
maggi, kopi segera, pad dan lain2, tolonglah paham kalau diorang cakap
"Mu gi amik dalam sorok sendiri lah".. Please, tolong jangan jawab
"dah ko sorok pesal suruh aku amik plak" atau "peh!kedekut!sampai sorok2 plak" atau 
buat muke jambu batu siri II 
sebab korang akan end up kene flush.. Huih! Kene kebal kawan ngan diorang ni.
Haha! Yessss, sorok ialah laci @ drawer ye anak2. Peh! Penat nak explain
dalam versi menaip ni, rase x laju giler. Tsk2!

Ha, tu je untuk hari ni, esok luse tulat kulat bukak cite lain plak. Adios 
bebehhh!!