Thursday, March 28, 2013

I LOVE BAUCER BUKU. :8

Fuh! Kali ni memang kali terakhir dapat guna baucer buku sebab lepas ni dah
tak layak sebab bukan pelajar. Ho3! Dah habis belajar, tapi ni pon dah
syukur alhamdulillah dapat even dah tamat.
Tapi, nak dapatkan abucer ni penuh dengan cabaran penat lelah dan  
keringat. Koh3! Ceritennye, kawan koi & koi pegi UUM minggu lepas
dalam usaha nk amik baucer buku ni sambil-sambil berjumpa teman-teman
lama seperti Ejah & kak Ayu. Mereka awesome disana. yeah!

Okay2, masa kat sana, kami ni menapak ke SAC dalam usaha nak amik baucer
sebab untuk pelajar2 yang dah habis, baucer kena amik kat SAC. Kitorg
pon yakin la baucer kitorg kat sane, alih2 TAKDE! TAKDE ok! NADA!
NEHI! NOT EXIST! Agak2 ape perasaan anda kalo anda datang
dari jauh nak amik mende tu tapi xde dan nama batchmate korang ade.
 Macam nak hantuk muka
sendiri kat kepala receptionist SAC tu je. Tsk2! Pastu die cakap, 
kalo xde kat sini dik, cuba pegi kat DPP lama. Oh....k.....
Nasib dekat je SAC ngan Proton. Pegi2, pon TAKDEEEEE!!
Ya Allah, menitik keringat macam banjir sebab dah lame tak jalan tgh panas kan.
Memang marah, Mas & I pandang same sindiri terkelip-kelip di 
samping kepala kembung dengar pak cik ofis tu cakap

"Oh, kalau dah tak de tu, tak de la dik!"
Aku pon menjawab la
"Encik, macam mana batchmate kami ada, tapi nama kami
takde?"

Die tak jawab. So kitorg blah pegi Bendahari, nak jugak check nama,
make it worth la datang jauh-jauh. Check punya check, nama Mas
kat Sime Darby all in sudden, nama aku still kat Proton. 

So?? Ape yang dah jadi?? Knape Mas kat Sime Darby sedangkan
her last DPP as same as mine, Proton? Sapo nak jawab? Tak kan Mas
kene apung when the reality is, we are done with UUM?????

Malas nak layan marah,kitorg pon menapak naik Mara pegi Changlun
ngan kak Ayu cute. Haha! Memang best,lama x jalan cenggitu, sambil layan
kak Ayu borong baju. Kah3!



(kak Ayu ialah student Masters in Artificial Intelligent @ dalam
kata lainnya, kak Ayu buat research nak pandaikan komputer
@ macam yg kite tgk Transformers tu.)

Esoknya, pepagi lagi kitorang menapak ke Sime Darby utk amik baucer
Mas sblm ke Proton for mine. Masa Mas tgh check nama die, terasa macam
nak check nama sendiri plak kan. Instinct katenye ade. Haha! Skali check,sah!
Memang ade, betul2 bawah nama Mas, tapi yg klakornye Mas punye ketor
die x prasan nama aku. Kui3! Yang koi prasan tu sebab nama papa koi terkelour
dari kotak nama sbb panjang sangat. Kui3! Jadinye,angkat terus la, x yah 
pegi Proton! Nasib rasa macam nak check. Alhamdulillah... 
Dah dapat terus Mas, Ejah & I pegi jenjalan
kat Alor Setar! Wouhho!

tunggu Mara Liner yang lambat gila baban!

Melalui baucer tu, koi dah sambar 4 bijik novel & stationery kat
Popular Kuantan. Ade 100 lagi. :D


inilah bukunye.nyehehe!



Friday, March 22, 2013

CONGRATULATION BABIES! :D

Well, I hope it's not to late to wish congratulations to all SPMs and STPMs 
2012 candidates! Yay! Yang cemerlang tu alhamdulillah sangat2 and yang kurang cemerlang,
jangan risau, this is not an end. Never think of that! Trust me,
lots of things you have to pursue in life, banyak cabang lagi yang boleh korang
teroka. Learn from the best! Haha! I was not a bright student, seriously
I'm not, but Allah ease my education path. Alhamdulillah, syukur sangat.
So jangan cepat putus asa, a word from my senior, doesnt mean that you are not the best student
during your high school, you will be a loser forever. No no no no! :D

We always can be somebody, if we try harder. InsyaAllah, with a luck
and rezeki serta usaha, kita boleh berjaya. :D



Sunday, March 17, 2013

TAAT TAK SUDAH-SUDAH

Entry ini directly ditujukan kepada adik-adik dan kawan-kawan saya
yang memiliki kekasih hati & terlalu menyayangi kekasih itu. Keh3!
Ye, ketaatan dan kesetiaan, itu bagussss, sangat bagus. Tapi dalam konteks
couple ni, untuk ape dek non oii.... Actually
I had through all this phase when I was in high school, but practically not me.
I mean among my friends. Ye, dulu kalau time sekolah, ajak kawan-kawan
perempuan keluar, memang akan keluar ayat mintak kaki

"jap ek,aku text baby aku jap, tye boleh tak kuar"....
Offline jantung 5 minit dgr ayat tu bebbb, mak ayah
hang tak nak plak hang tanye, siap sneak out lagi gitu.. Ish2...
Takut bf marah katenye.. Duhai.. kalau parents yg satu rumah pon ko
boleh bagi berjuta alasan, inikan bf yg xde kaitan darahyg duk jauh sket tu.
ish3... Geleng kepala mak tengok nak... 
KESETIAAN katenyee...! Bagus jugak, mungkin train diri sendiri menjadi
isteri solehah. Alhamdulillah...

Oh, terpakse stop kat sini, got something to do. Off to somewhere
I was belong. Heh5! Adios!




Saturday, March 16, 2013

MEMORIES!

Tengah-tengah tengok tv, ternampak satu benda yang dah ages tak tengok
dan tak pernah ingat pun ade. Haha! Punye lah pelupa manusia ni. 
It's a snow glass ball, purchased it 4 years ago. Macam memorable plak tengok
sebab memang hobi kumpul glass ball kalau pegi mana-mana. Kih3! 

Purchased it when I was window shopping in the winter with family members
at Royal Quays. Macam beli kat London, tapi tak pun. Haha! 


Dalam bola kaca tu bangungan the Parliament, near to the Thames River, very stunning
architecture. Ho3! Beza la ngan bangunan parlimen Malaysia. Wakaka!
That's all, bye2!


Thursday, March 14, 2013

ABUSIVE.

Hurm..this is a serious topic, it's about a treatment from a person to other person,
especially between opposite sex. We heard too many stories about being abused
by their partner. Usually, a treatment from a man to a woman. Yes!
Macam-macam dengar pasal husband pukul wife, tunang pukul tunang,
bf pukul gf just for a small matter.

Well, abusive relationship or domestic violence is about gaining
and maintaining total control over you. An abuser doesn't play fair.
Abusers use fear, guilt, shame and intimidation to wear you down and keep
you under his thumb. Your abuser may also threaten you or hurt you.

Wait a minute!! Are you serious man by beating a woman real hard
till bruises all over her body can teach her well. Well! No no no!
Ergh! Tak tau nak cakap macam mane pasal ni, sangat lah tak 
patut main pukul-pukul. Okay, first! Anger management memang teruk for sure.
Since you are such an abusive person, why you are so interested in
having a romance relationship, cause you are not fit into it.

And woman, I just can't understand why you are so committed into a bloody
and such a painful relationship? Love? Huh.. Lame..Well, as far as
I can see, abusive person is a very good lover, a love
whisperer seriously. He can persuade you by not leaving him with
flowery words with the right intonations.  The body is yours, rather than letting
him beat and abuse you up, I think you should bang your head or punch your face
by yourself. At least ko buat sendiri, bengang pun diri senditi je. Hahak!

IMPORTANTE! HOW TO ESCAPE:

1) Acknowledge the existence of abuse.
2) Reach out for help.
3) Use a safe computer.
4) Make every effort to address the underlying issues that led you to being in
a dysfunctional relationship.
5) Get to the bottom of things.

(di atas ialah saranan pakar psikologi)

SARANAN SAFURA KAMIL:
1) walk away, don't have to be so baik and wishing for a miracle.
2) go learn some martial arts ( hand by hand combat @ with weapons)
3) lodge a police report.
4) jangan mengadu kalau tak nak buat 1, 2 & 3.





Wednesday, March 13, 2013

ADIK KENE NGORAT!

Was in the car, with mama and Haziq, a brother of mine, the last one,
considered the baby one in fact, but the size... uhm.. not a baby la kan.
Hua3! Few weeks ago, three of us going out, buying groceries
and all in sudden, Haziq told mama and I that he dont like the
JBA's pakciks.

I was concerntrating during the driving, and the conversation goes like this

Haziq : Mama, adik menyampah la palcik2 JBA tu.
Mama : Kenape plak? Dorang buat ape kat kamu?
Me : *still listening*
Haziq : Tak de la, adik kan slalu minum ngan kawan-kawan
adik kat kedai, pastu diorang ade la. Pastu keje
diorang asyik mengorat je, Menyampah adik lah.
Me : Huhh?? Dah kamu kenape? Diorang ngorat kamu
ke? *seriously xkan pakcik2 tu ngorat si gemuk ni*
Haziq : Tak la, bukan ngorat adik, tapi diorang gatal-gatal
dengan budak2 perempuan yg lalu2, makan kat situ.
Menyampah plak, x padan ngan tua.
Me : Hua3! Terpulanjat kakak tau. Baru nak g pukul
pakcik2 tu sebab ngorat adik tadi. Kah3! 
Haziq : Benci la cite kat kakak.. Nganjing je...
Me : Bhahahaha! *cite lagi kat aku*
Mama : *wordless*


Tuesday, March 12, 2013

HER STORIES. :D


STORY 1

Stories! Who doesn't love to listen stories especially from old folks.
I’m growing up listening to various kind of folk stories from my late Jaddah, she
Just love telling stories. And mostly all of her stories are funny, till now,
whenever I remember all of her stories, i’ll end up chucking and giggling alone.
Keh4!

My late Jaddah was growing during the Japanese occupation. So, her life
was hard back then. Salah satu cerita Jaddah dulu macam ni,
ada lah sorang mak cik ni, die kawin dengan askar Jepun,
dapatlah anak kembar perempuan, tapi anak kembar
mak cik nak nakal sket... Nama diorang NABIRA & NABASO.
One day, the day was getting late, and both of them are not home yet.
So, her mother wondering, where are they at that time, and decided
to go out and find them. Bese lah, mak dah cari anak, mesti la
jerit nama anak keliling kampung ek.

Mak cik tu pon sambil kayuh beskal, dok jerit nama anak die
“NABIRA!!!NABASO!!!”
“NABIRA!!!NABASO!!!”

(cube korang sebut nama diorang skali, korang rase
Ape yang korang sebut?)

At first, I don’t get it, ye lah, umor 9 tahun kot mase tu.
Rupenye..... kalo skali dengar macam

“NAK BERAKKK!NAK BASOH!!”
Kan??? -_-‘’
Ish3...Jaddah2...hua3!


 STORY 2

Next story is about a Pakistani immigrant. He came to Malaysia
in order to seek a better life. Jadi die buat la
niaga kecil-kecil, jual keliling kampung katenye. Jadi, kat Tanah Melayu
mase tu, die jual celak dengan kain. Ngeh3! Memandangkan die
ialah seorang imigran, bahasa Melayu nye pon tak la fasih,
sehingga menimbulkan ketakutan penduduk kampung
terutama kaum wanita.

Satu hari tu die datang meniaga kat sebuah kampung, sambil
Naik basikal jugak la.
Masa die tengah kayuh basikal jerit jual celak ngan kain tu,
Anak2 n mak dara semua lari masuk rumah tutup ketat
Pintu dan tingkap kerana ketakutan. Mau orang tak takut kalo
ko senyum pastu jerit

“silak2!kain2!”

Kannn!!!

Haha!sebenarnye die nak sebut celak2! Kain2! Tapi die pelat,
Jadilah silak2! Kain2! Mau tak lari orang wahai
Bangbanglala weh... bhahhhaha! 



Monday, March 11, 2013

ROCK OO!

ROCK OO!! Ho3! Yup, one of my waiting list movie to be downloaded.
Hehe.. Sory, Rompin takde wayang, so kene download la. 
Nak sangat tengok movie ni sebab movie first ROCK memang best giler
babas! Ade ke movie Mamat Khalid yang tak best. Takde rasenye. Oh! Oh!
Satu yang kurang gemar, Di Kala Malam Bulan Mengambang.
Di atas kesinambungan movie ni, memang la kene tengok.



Actors! A-List despite of their looks. Seriously! Que, Pekin, Sofi and Khir.
They are very good in acting, lagi pun pasal zaman Rock kapak tenagh BOOM!
It's a must to show this movie to papa because he is a true rocker. 
Keh3! Since he was young, and he is known as Papa Rock in my family.

I still remember when I was in primary school, I cant remember what year
I was that time, my school teacher ask all the students' parents to come next week
for the report card day. Hoho.. And you know what, papa did come,
but with his rockers style. Wawawawawawawa!

Seluar jeans koyak lutut beb bapak aku datang skolah sign repot card.
Bhaha! Gile gangster. Pastu cikgu bleh cakap, 'Uih, rock
gile ayah awak Safura. No wonder.." without finishing
her sentence.

Okay, bab no wonder tu I tak brape nak gemor la ye. 
Pehe2 sdiri jah lo nyo. :D


Friday, March 8, 2013

'THINGS' WITH GOMEN SERVICES.

Okay, since the first time I know how to settle things up in public counters
and government services, I rarely have a good feelings about them. I dont
know why because they dont know how to serve people. Seriously! It gives me
such a grrr actually. Tak semua tapi sebilangannya dan banyak kene
dari tak kene. Hadoh la.... Contohnya datang nak buat IC, kite tercongok
depan kaunter buat tak nampak pastu bile kite tanye "Cik, mana nak buat IC ye?
In charge person yang mana ek".. Pastu tanpa pandang, boleh datang lepas
lunch tak?
Waddehel...... Baru pukul 11.45 pagi, pastu layan aku ni macam pengikut
si Kiram tu, mintak IC yg macam aku tak layak. Aduh.. Jantung nak meletup, nak hentak2
je kepala minah tu kat bucu meja die tu. Nak kate ramai, hehe... Kaunter ko
dan jiran ko je bukak.. Aduh...

One more, government clinic. Aduhai.... As my previous entry, I said I went
to the clinic because not feeling well. Okay, she is a young doctor, as I entered into
her room, she dont even look at me, and said "yes?".. Aku dah meremang
dah.. Nak je cakap, "doktor nk minum milo?" Pastu aku dah 
pung pang pung pang cakap what is wrong with me, 
all of my symptoms, she keeps writing on a paper, and she dont
even take my BP reading.. 
DAN! I yang mintak nak buat blood test ooooookkkkaaaayyyy!!
Siap tanye untuk ape blood test tu?.Kalo saye kate saya
nak buat virgin Mary potato chips boleh? Tolonglah
be nice to your patients, because it's your job. And smile!
I bet you have a nice smile doc! I dont expect
you have to be as good as Dr. Patrick Wilson.


Aduh... doktor.. kalo marah kene hantar kat kampung ceruk ni pun,
tak payah la buat perangai macam tu.. I have an experience working at 
a clinic, so I know how a doctor should work. -_-''




Thursday, March 7, 2013

DEFEATED BY AEDES.

Wah... never though that one day I will diagnosed with dengue fever..
Huh... no wonder since last few days I have back pain, muscles and
joints pain, severe headache. Peh...Akhirnye pegi test darah
memang soheh ade denggi. Itu pon mintak sendiri
ngan doktor nak check darah. Doktor... doktor....

Tapi salah sendiri la kot sebab hidup kalau tidur payah sangat nak pasang
ubat nyamuk. Hehe... Sebab.... takut termati sedup asap ubat nyamuk. :p
Mati kene denggi takpe? Kate mama.... Haha...
I pon TUNDUK....


inilah pembuat angkaranya...die ingat die comel?? mmg x la kan....

TANDA-TANDA ANDA DICEMARI VIRUS DENGGI.






So, berhati-hati lah, memang tak seronok kalo sakit ni. Luckily, lepas
togak 100 plus dalam kuantiti yang mengalahkan atlet lumba jalan kaki, 
alhamdulillah, macam okay kecuali joints and muscle aches. Headache
tak sedahsyat sebelum ni. Kalau tak badan rase macam baru lepas
jalan 30 ribu juta langkah. Blergh blergh blergh..
 
Mama & papa pun tiap-tiap petang makin giat perasap rumah dengan bahan-bahan
semulajadi. Untunglahhhhh duduk kampung!! Alhamdulillah.. 

THIS IS HOW THE VIRUS TRANSMITTED INTO YOU!
YES, YOU! :D






Memandangkan sekarang ni musim demam & orang jatuh sakit, take care
of yourself. Drink lots of water to keep yourself dehydrated ya. 
Bubye!





Wednesday, March 6, 2013

NO SWEARING.

Sebagai manusia biasa, saya jugak tidak terkecuali dari mengeluarkan
kata-kata yang tidak elok. Maaf, sometimes people just can't help it. Me too.
When my anger is at the top of my pitch, I will burst it out like a
chocolate fountain. It sounds yummy but it's not okay. :D



Okay, there are few ways to improve ourselves by not swearing to others.
Before, I will say to myself, rather than swearing the people with 
*bodoh, bongok, bongek, hampeh, bedul, bangang* dan lain-lain
lagi yang tak elok  saya tuliskan, I should replace it with animals, 
because it looks cuter, funnier and polite. Huh? Polite?
Nevermind... Like 

*Geramnye aku budak ni, macam kambeng je prangai.*
dan lain-lain binatang seperti monkey, tapir, llama, panda, siput sedut,
unta dan banyak lagi. Dan! Kecuali ba*i. Tolong jgn sebut.

Dan sekarang! Untuk belajar menjadi lebih sopan, cuba gantikan dengan makanan
seperti 

*ehhhhhh, capati sungguh*
*cekodok pisang betul la budak ni*
*dah ko kenape berperangai seperti meringue ni?*

Isn't that cute heh? Lama-lama kite dah tak gamak la dah nak sebut
perkataan2 kasar dah. yes! If we are surrounded by juvenile, under age
fellow, babies, kite pon tak diorang jadi kurang sopan kan. So we should
be a role model to them. Tak perlu mekap-mekap, pakai cantik-cantik, sexy2,
just cakap nicely. :D

Dan kite yang Islam ni, I think we should istighfar, pahala dapat,
marah pun kurang. InsyaAllah. Mintak-mintak
dapat improve diri sendiri yedak. :D



GET YOURSELF DEHYDRATED!

MasyaAllah, lately, right after CNY, the weather seems like have no mercy eh? Too hot,
over 37 degrees I bet. Luckily I'm living near to the beach, and kind of enjoying the
breezy but hot day. Alhamdulillah.. At least tak de la panas menggigit sangat.
I think I need to increase my fluid taking since my body not feeling very well
these few days. Warm skin, tight neck, back pain and joint paint.
Perasaan tak sihat memang tak menyenangkan.

Jadi, memandangkan dah nak masuk musim panas yang dahsyat Mac ni, we will face
a problem that people rarely take concern and precaution about this.
DEHYDRATION! Kebanyakan orang tak amik berat masalah ni, tapi sebenarnye
kite kene amik berat memandangkan Malaysia ni sangatlah panas. We need to consume sufficient
amount of water. Not only for beauty, but your inner organs vitality too. 

Our body might lose too much fluids from various reasons:

1) Sweating due to our daily activities like exercising and moving
too much.

2) Diabetes ( tend to have excessive urine output)

3) Vomiting and diarrhea

how ti determine whether your skin is dehydrated or not

THE BENEFITS OF GETTING YOUR BODY ENOUGH FLUIDS.




janganlah sampai jadi macam ni. haru wokk....