Wednesday, November 14, 2012

MAKANAN RUJI STUDENTS!

  Salam. Yosh! Familiar tak dengan MAGGI?? Haha! Haruslah familiar, sebab tu makan ruji terutama students yang duduk jauh dari keluarga. Boleh kata Maggi ni savior untuk students bile dah akhir-akhir semester. Haha! Jangan tipu, memang tu yang berlaku. Yang kelakarnye, punyelah imun dengan jenama Maggi ni, ape2 jenama mi segera pon kite blasah cakap maggi. Macam ko nak maggi ape?? Maggi Ruski atau Maggi Cintan?? Kan? :D Yep, happened to me too. Masa belajar, mi segera jenama ape yang tak terjun masuk perut  ni, sebab nak rase sedap tak sedap. Tak pon nak tukar selera. Favourite of course la kari, asam laksa ngan tom yam. Kalo perisa ayam memang tak lalu langsong nak hadap. Kalau ikotkan, dahsyat students makan mi segera ni, effects nye mengalahkan orang sakit kanser. Addicted to instant noodles is a problem. Sorang2 kalau keluar dari C-Mart atau mana2 kedai dalam UUM tu, berbungkus-bungkus maggi pelbagai perisa dan kaler ade. Haha! Kuasa membeli maggi memang kuat laaa.. 

  Sejak dah habis belajar ni, tengok Maggi dalam kabinet, pandang sebelah mata je sebab makanan kat umah macam heaven kot. Dah tak terliur pon tengok maggi2 tu kalau kat umah. Hahah! Sedikit berlagak riak bongkak dengan maggi. Kalau jauh dari umah pandai la plak die menggagai cari maggi ni. :P Cara biasa untuk makan maggi ni haruslah secara rendaman air panas je kalo dok hostel. Kalau umah sewa, bolehlah nk masak bagai. Tapi, kalau duduk hostel, mane nak masak unless ade periuk nasik, boleh la makan maggi masak. Haha! Periuk memang our savior dulu, memang worship periuk nasik tu. :D


permata students! haha!


Selain dari maggi, makanan yang memang ade dalam bilik students ialah biskot. Tak kire la biskut kering ke, gula, coklat dll. Eh, memang ade la, lagi2 variety jenis biskut kat pasaran sangatlah berlambak. Dulu suka makan biskut multigrain, yg ade oat dan lain-lain grains. Mesti ade dalam drawer meja study. Haha! Sambil2 study @ tengok movie, tangan merayap amik biskut dalam drawer. Mata tak tengok pon sebab tangan dah hafal kat mana biskut tu terletak. Hebatttt! Biskut ni jugaklah bekalan dalam bus nak pegi kelas, sambil jalan2 nak balik dan sebagainya. Dan haruslah kalau kene yg x berapa nak sopan tu, bukak2 plastik biskut, biskut dah jadi serbuk. Mau tak serbuk, kalau buku setebal tv plasma dalam beg. Tapi, elok je makan. keh3! 

Kalau dalam kelas tu, bila dah mengantuk, ape yang lecturer bisingkan kat depan tak berapa nak masuk, mula la ade yang bukan plastik biskut. Yang kelakarnye bukak sangat lah sopan takut lecturer dengar bunyi plastik kene koyak. Selalunya dalam satu pack kecik tu ade 3 keping, memang pass2 la kat member sebelah kiri ngan kanan. Sharing is caring! Kih3! Memang seronok, makan pon cover2. Kunyah tak bukak mulut pon. :) Haih..

biskut feveret! :D

   Haa.... Biskut tu satu hal lah, makanan lain yang ade dulu mushroom soup ngan roti. Memang suka sangat makan mushroom soup ngan roti terutama pagi-pagi sebelum pegi kelas. Memang akan hadap tu dulu la. Tapi, nak dijadikan cerita, masa sem 2, beli mushroom soup jenam Vono berkotak-kotak. Pastu, kebetulan lepas makan dalam satu kotak je, dah tak terliur nak makan mushroom soup tu. So, simpan la dalam kotak. Nak dijadikan cerita, masa tengah sem 6 (May 2012), kononnye nak kemas barang2 yang nak bawak balik untuk cuti midsem. Kemas2 jumpe mushroom soup tu, eh! Teringin plak nak makan. Pastu bawak la kat bilik sorang member ni, konon nak pelawa makan. Tapi die tak nak, aku pon makan la. Macam biase, koyak, letak dalam mangkuk dan curah air panas. Makan punye makan, baru teringat, mse bile aku beli mushroom soup ni. Mesti yang lame punye. Tengok tarikh luput die, Januari 2010. Pergh! 2 tahun lepas. Pandang member, pastu buat2 macam wasiat last, 

                          "Beb, kalo ape2 jadi lepas aku makan soup ni, ko paham2 la. Lamborghini aku kat porch bawah tu ko amik la." Keh3! 

   Tapi, selepas 12 jam, 24 jam, elok je. Okay la tu. Haha!  Tapi mushroom soup memang epic kalo makan mase hujan. :DDDDDD. Time sahur pon memang edible makanan ni. :D

bahaha! sedap!

Hoho! Okies, ni je kot yang teringat. Actually ade lagi, tp pening dah tengok words. Adios! Selamat dengar video untk entry ni.


Thursday, November 8, 2012

BETWEEN DOING AND NOT DOING

  Officially, I'm a fresh graduate from Universiti Utara Malaysia. No attachment to it anymore. Two different feelings, sad about leaving and happy for not going. Well, it's all about time. Hah! Semenjak dah jadi penanam anggur paling berjaya ni, ramai budak yang sama batch dah gigih sampai mengetap gigi pasal nak cari kerja. Well, admire them about that. Me? Haha! Tak de plan langsung lagi, cuma plan kecik-kecik, comel-comel tengah menjalar dalam otak. Bukan ape, kadang-kadang malas nak plan havoc, tapi end up dengan failure pasal plan tu, sedih sorang-sorang, stress sorang-sorang. Bukan kah tidak seronok begitu? Tapi, tak de plan dan follow the flow pon haru jugak hidupnye. 



  So, most of my friends are planning to do job hunt, which is job seeking. Ini adalah untuk mengelakkan dipandang serong oleh masyarakat di samping nak bayar hutang PTPTN dan dah memang dalam bank tak de duit. Kekerapan menepuk tabung ayam pon boleh buat tabung ayam tu muncul hidup. Memang ade nak rase keje, tapi... tapi.. abaikan je la. Memang banyak alasan. Mase ni la jawatan kosong dalam surat khabar laku macam goreng pisang panas. Harap-harap semangat diorang nak kerja tu sentiase membara la dan doakan semua fresh graduate dalam kerja yang diorang nak. Once I was thinking about being a present wrapper. Yup! Insane... but... it sounds cool. Tu cerita masa lepas STPM dulu.. Pastu, skarang ni ramai la yang berlumba-lumba isi borang SPA, mengharapakan dapat serap masuk kerajaan. Well, good luck with that. Tapi, bagi koi, selagi tengah muda ni, baiklah dengan swasta, bukan ape, exposure lagi bagus. :D

  Hah! Yang cari keje tu alhamdulillah, baguslah. Yang bercita-cita untuk bercuti selama mane yang boleh pon ade... One of my friend saying that he wants to relax for a year. Since he is a somebody's son, lantak pi la hang....  Koh3! Tak keje pon ade duit. So, gunakan je la kemudahan yang ade. Not a waste. Ada yang nak travel dulu, cari pengalaman sebelum buat keputusan untuk buat ape lepas ni. Great! *send me postcards please*


  Golongan ketiga plak ialah golongan yang dahagakan ilmu, yup! Ramai jugak yang nak sambung master degree. Yang nak sambung ni bukan ape, diorang rase tak cukup dengan degree saje, and I'm kind of agree with that. Ntah2 course koi, INTAFF memang tak cukup dengan degree. Kebanyakan jawatan yang kene dengan INTAFF ni, nak sekurangnya master. Hurm.. Tak ke kecewa bila baca requirements jawatan tu dan koi ade degree je?? Memang tutup surat khabar, pangkah browser laju-laju la. Nak baling dalam kandang buaya pon ade.... Tapi, tu sebagai semangat la nk sambung. 

  Well,  tu je kot. Ape2 pon, good luck with all my batch and wish you all the best which ever path you take. Pray that the path is the right one for you. InsyaAllah jumpe konvo BULAN OKTOBER 2013 NANTI!!!! *dah basi masa tu* Adios... :D