Friday, October 19, 2012

CULTURE CLASH :D

Yup! Raining outside. Soothing! Dah nak masuk monsoon kot belah2 pantai timur. Mase ni la kot nak rase angin pantai meribut especially yang duduk tepi pantai macam saye! :D Memang best, tengok ombak mengganasssssss. Tengok je la, nak masuk mandi manda memang cari pasal la kan. Same ade t-shirt je yang hanyut balik ke darat. Well, that is not the main thing that I want to talk about. Hoho! Well, most of you have friends from different part of Malaysia. So do I. Since when I was in UUM, I have friends from Kelantan and Negeri Sembilan, and Pahang myself. Haaaaa.. so mase mula-mula jumpe memang macam kucing ngan kambeng la kalu bercakap. Nak faham satu ayat tu macam lame sket. Especially when it comes to me and Wani. When we are talking to Ejah, we just like stare at her, try to identify all the words that came out of her mouth, scan it lil bit more. Tapi kalo dah tak boleh tangkap sangat, kitorang diam je la sampai kene sepak ngan Ejah.. Well, itu masalah sampai sem 4 je. Masuk sem 5 & 6 tu, kitorang dah expert dengar, tapi tak untuk faham. Haha! Improvement kot. 

So, masalah ni boleh dikategorikan dalam culture shock jugak kot. Culture misunderstanding. Haha! Kalo fikir-fikir balik, sumpah kelakar tahap baban. So, these are the very few conversations between a Kelantanese, Pahangnese and Nogories. 


SITUATION 1 


Lepak2 kat Varsity Mall, pastu dengar azan Asar, tapi speaker kat Varsity Mall pasang lagu clubbing lagi kuat dari azan.

Ejah : weh, mu dengor ore be dok?
Wani & I : xde pon...
Ejah : ye mu duo ore ni. Aku dengar ni ha. Baso gapo tau kelih lagu kuak2 ore dok be ni.
Aku : ore be?? Ko dengar kat mane?
Wani : * pandang dengan hairan seolah-olah setuju dengan aku*
Ejah : lah, kat Masjid sebesar alam blakang tuu! Ore dok be Asar tu, xkan mu duo ore dop kelih??? pekok besi benar mu duo ekor ni.
Aku : *senyum simpul* ohhhhhhh!!! Orang azannn... aku bayangkan orang bear la bongok!! BEAR=BERUANG! *terus terbayang Akshay Kumar*
Habeh2 gelak macam nak mampos, kene sepak ngan ejah.


SITUATION 2

Lepak2 ngan wani kat bus stop COLGIS, tunggu ejah si kulat.

Ejah : *dengan berpeluh-peluh smbil lari anak* lamo doh ko mu duo ore tunggu aku?
Aku : hurm?? Oh, xde la  tp dari ice age lagi tunggu. Aku x kisah pon. Nape??
Wani : *senyum simpul hodoh*
Ejah : nate ni la kalu menjawab, melebih-lebih. *gelak2*
Aku : dah ko tanye. Aku jawab jujur. Haha!
Ejah : aku ado group discussion tadi. Penak aku tunggu, sekor pon xdok mari. Dah last2 baru date. Mulo la lambak ni ha, aku pom hungga mari sini, takut mu duo ore tunggu lamo. *sambil cari barang dalam beg*
Aku : *pandang wani sambil terkebil-kebil* wani, hungga??
Wani : huh! Macam orang asli afrika je. Nak tanye ke x nk? Kang tanye kene marah! *gelak macam nak mampos*
Ejah macam perasan kitorang gelak, pandang dengan penuh suspicious.
Ejah : *frowning* mu duo ore ni gapo dio pulok.
Aku : ejah, aku n wani bayangkan ko datang lari kat kitorang pakai skirt senteng, kayu sebatang, ade cocok2 kat hidung, sambil sebut hungga2. Hua3!
DUSHHHH!sepakan padu dari ejah.
Ejah : kah3! Bongok mu duo ekor ni. Hungga tu gege, gado nok mari sini. Haih! Kang x paham plak gege ngan gado tu. Maksudnye bergegas la datang sini.
Aku and wani: ohhhhh  *gelak sampai  mati*


SITUATION 3

Mintak ejah fotostat buku.

Aku : beb, brape buku ko fotostat ni? Aku nak bayar terus sbb tgh kaya ni. Haha!
Ejah : ohh. Mu aku bg rego member2 je. Aku fotostat asal RM6.80, mu aku wi RM8 je la. Hehe
Aku : *dush! Ketukan atas kepala beliau* korok mu! Harge member konon. Kang aku bg singgit lapan kang je.
Ejah : hehe! Gurau je la natess.
Aku : hehe! Nasib gurau, kang ade yg balik Kelantan naik ambulans kang. Nah sploh hengget ni.
Ejah : poh! Okay la tu. Balik kampung free. Metar lagi la aku wi mu cucur.
Aku : haha! Balik dah cacat buat hape! Cucur?? Mane aku pesan cucur ngan kau. Aku pesan buku je la. Memandai je die.
Ejah : *sentap* maso bilo pulok aku beli cucur ko mu. Mu tau dok cucur tu gapo dio??
Aku : huh? Bukan makanan ke? Yg macam cekodok ikan bilis tu? Kalo bukan ape bende??
Ejah : *dush!ketuk kepala aku* lain kali tanyo dulu. Die confident sokmo. Haha!
Aku : woi!! *balas dengan terajang* aku tanye kan tadi! Adeh, sakit gile.
Ejah : haha! Cucur tu balance duit hok mu wi sploh hengget tadi. Adoi la. Payah benar kecek nge ore luar ni. Srupo kecek nge ore Somalia doh.
Aku : *poker face*

SITUATION 4
Satu hari Ejah datang bilik aku, kononnye nak lelepak. Masa die datang tu aku tengah main laptop. Datang2 je terus die loncat atas katil aku since aku duduk kat meja study sambil gigih main game. Lalu die memulakan perbualan

Ejah : Peh! Sedak ah lembek mu ni! Lembek aku x sedak langsung.
Aku : Oh! Yeke? Hmm.. Okay! *Mata still kat laptop.
Ejah : Mu dengar dop aku kecek nge mu ni?
Aku : Hah? Denagr lahhh. Dah mane aku tau, aku mane pernah makan lembek tu,
          so aku tak tahu le sedap tak.
Ejah : *Senyap
Aku : *Pesal plak pendek ni tetibe senyap. Kak Maa (roommate aku & orang Terengganu yang tengah menyanyi pon senyap )
Ejah : Yaaa! Mu tau dok lembek tu gapo????
Aku : Ntah, makanan kot. Bukan macam dodol ke? * Mata still kat laptop
Ejah & Kak Maa : *Mengilai berjemaah membuatkan aku terkesima doh!
Aku : Dah pehal korang gelak??? Bukan makanan ke? Bunyi macam makanan je.
Ejah : Hahahahahahahaha! Bakpe la mu ni, mu tau dop, lembek tu tilam. Ni tilam hok buat tido malam ni ha.
Aku : Oh.. tilam… okay! Skang aku dah tahu. Bahahahha!

*The laugh goes on until I kicked her in the stomach. J


Tuesday, October 2, 2012

ART OF SOLO TRAVELLER : LONE RANGER~~

  Well, some people just like to travel alone, no rush, don't have to wait, free and easy and more space. Yeah, gotta find a perfect getaway for ourselves! But sometimes people just can't find a perfect companion for the trip, maybe because of time constrain. So, this entry is made specially for women as a lone ranger traveller. Sometimes, women just think that outside world is a safe place. But! Not very safe nowadays. You need to take precautions when you are alone, because women easily spotted and looked fragile. Phew... 



As a reminder for meself too tho. Bahaya kalau travel kat tempat yang kte tak biase. Jadinye, banyak cara nak elakkan dengan ade nye tips yang bersepah-sepah dalam internet. Buat research dulu before travelling alone sebab research yang nampak remeh ni la yang akan selamatkan jiwa dan raga kite when travelling alone. Keh3! Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kaki melepasi border line yang tak biase, buruk padahnye. Gituuuu.. Mbah3! So, sebagai seorang wanita yang concern diatas keselamatan kaum sejenis, ni ade sedikit tips keselamatan unutk mereka-mereka yang nak berjalan sorang-sorang ke pulau-pulau, negeri-negeri, atau mana-mana tempat yang x biasa kan.... 

Unless you are black belt holder, tomoi fighter, silat practiser, a night club bouncer, just go ahead. Use your incredible strength to avoid bad guys. Har3! Okaiii, balik pada objektif. Sila baca dengan teliti ye adik kakak mak cik kak cik. :D




1. ACT THE PART
  • Okay, this is important, the first thing that a women should do in the unfamiliar surroundings. Mende ni sangatla general untuk kite. Don't walking around with a map because thru this, people would know that you are a tourist. Kalau sesat, jangan terus panik, relax, if possible, find a place to sit, think back and draw attention to yourself. Walk confidently to somewhere where you can find your bearings and check you map or ask for directions. Hotel front desks are a good bet. 


2. BE ASSERTIVE, BE SUSPICIOUS

  • Sentiasa berhati-hati dengan keadaan sekeliling sebab kite tak tau ape dalam kepala seseorang tu. Jangan mudah percaya dengan orang yang senang-senang nak tolong. Dan sentiasa ada nombor yang penting dalam phone macam nombor balai polis around the place. 
  • There are some places that you don't want to be at night, especially alone. Avoid it! Try to avoid eye contact with other people if possible. 


3. LIE

  • Memang menipu itu berdosa tapi tipu sunat boleh kot. Hihi! To save you ass off. Kalau jujur sangat pon bahay jugak kan. Yes, it's great to talk to a new people everytime you are out for backpacking. Sometimes, lies can be the best defense. So, the lie might can be wearing a FAKE  wedding ring, to show that you are not a best person to messed up or to play around. 
  • Jangan sesekali bagi tahu nama sebenar, tinggal kat hostel @ hotel mana sebab the person ight turn up at your place. 

4. KEEP YOUR DOCUMENTS SAFE

  • Pastikan semua dokumen penting dalam keadaan selamat dan kalau boleh, elakkan dari letakkan semua dokumen tu dalam satu tempat yang  same. Yela, nobody knows what would happen next. 
  • Fotostat passport & kredit kad yang ada, in case kalau hilang, boleh call and block all the credit cards.
  • Don't carry too much cash in your wallet, just for everyday spends, if possible, use traveller's cheque.

4. DRESS APPROPRIATELY

  • Ni hanyelah untuk mengelakkan perhatian yang tak diperlukan. Janganlah pakai seksi sangat terutama kat kawasan perkampungan, sangatlah menarik perhatian. Pakai biase-biase je pon boleh, shirts and jeans, a comfy shoes. 

So, for today, ni je. Enjoy the song! :D