Friday, March 30, 2012

HOW CAN WE HELP THEM?

Assalamualaikum people. This entry is more about my passion since I was in high school, all about humanitarian activities. Sangat mengujakan untuk join cuma mase tu tak brape nak cukup umur lagi. So kene tunggu la sampai cukup umur and luckily, now I am. Ho3! Seronok untuk join humanitarian aid ni sebab kite boleh contribute something to the needy menggunakan our own abilities. Tak kisah la through physical or mental, as long we can help eh? Lagipon mase muda-muda ni la nak tolong kan, nanti dah tua x larat nk gerak jari tak best plak. :D






MERCY

Banyak humanitarian aid organization kat Malaysia ni yang kite boleh join, tapi one of the most well known is MERCY. I bet all of you heard of this organization since you were in school. This organization was started in 1999. It's been 13 years already, under a steel women named Dr. Jemilah Mahmood. Admire her mucho2 lah with ape yang she has done all this years. God bless.





So, kalau all of you interested in joining MERCY, go ahead. Tak rugi ape2 kot, at least you can learn something new. MERCY ni tak boleh register online, so kene download borang and then pos kat HQ MERCY. Ni link nye. Nanti kalau dah join, boleh la terus tempah tempat utk VIP, atau Volunteer Induction Programme sebab thru this, diorang akan ajar how to be a volunteer. Basically la.

http://www.mercy.org.my/0910060603%C2%BBVolunteer_with_Us.aspx


ISLAMIC RELIEF MALAYSIA

Okay, dalam banyak2, Islamic Relief lah my favourite, humanitarian relief. Sebab? haha! Let me keep it to myself lah. Okay, Islamic Relief ni actually is a worldwide organization yang based at United Kingdom. Was founded in 1984 by an Arab, Hany Al- Banna. So Islamic Relief Worldwide is the main penggerak. Islamic Relief ni ade 15 affiliates which are UK, USA, Belgium, Canada, France,Germany, Italy, Mauritius, Middle East, Netherlands, South Africa, Switzerland, Turkey, Australia and Malaysia itself. Lucky kan to have one in Malaysia sebab Malaysia ni salah satu negara kat dunia ni yang rakyatnye compassionate about others. Gladd!!



Ha, untuk Islamic Relief ni, korang just boleh daftar online je. Much better and easier to do. Pastu, macam biase, ade step2 nye. Ade 7 steps to be a volunteer in Islamic Relief Malaysia atau IRM ni. So, here is the link.

P/S: UNTUK STUDENTS UUM, KALO NAK TAU MORE ABOUT IRM, HARI NI ADE ROADSHOW KAT KOLEJ MATRIKULASI CHANGLUN DARI PUKUL 11 PAGI. TAKE A SNEAK PEAK GO!



YAYASAN SALAM

Next is Yayasan Salam. Yayasan Salam ni banyak buat volunteerism secara domestic which means dalam Malaysia only. Tak macam MERCY and IRM. Yayasan Salam ni sangatlah aktif buat program untuk volunteer so sangatlah membantu korang dengan soft skills ni. 


Haa...kalo ado intention nk join yg ni jugak, klik je link di bawah. Jangan malu2, xde rimau nk makan korang kalo tekan link tu. Hii3! 



VIVA PALESTINA MALAYSIA

Viva Palestina ni pon one of my fav la. We grow up dengan konflik kat sane, so we know how bad the condition is there. Malaysia pon one of the country kat dunia ni yang support pembebasan Palestine from Zionist. Since Malaysia ni salah satu peneraju OIC  kan.... Viva Palestina ni international organization, based kat UK jugak, and was established by an English man yg sangat la concern pasal nasib Palestinians ni. Macam Islamic Relief, Viva Palestina ni bersepah kat banyak negara contohnye kat Kiwi, Indonesia, Italy dan lain2. Macam Viva Palestina ni, kite bleh tau lots of info pasal what is happening there from their websites. Helpful utk budak INTAFF mcm gua. cehhhh!!!




yep! reminder, actually today is Jerusalem Day, a day when Zionist and Jewish celebrate the unification of Jerusalem under Israelis control after six days war. Haiya!! Gi mati la Zionist...

okay2, ni link utk korang join. so, why dont u give a shot eh. :)



LIVE FEED

Okay, Live Feed  Help the Horn of Africa ni memang menyentuh perasaan la kan. Because now they are suffering the worst condition that they can bare with, drought and political crisis. Never ends... So, Live Feed ni under the well known Islamic singer yang aktif dengan humanitarian aid ni. Tak lain x bukan Sami Yusuf. wink2! So mamat ni memang banyak lagu pasal Africa ni macam IN EVERY TEARS, HE IS THERE and the lastest is FORGOTTEN PROMISES.  To me his songs sume sedap2. Okay, haruslah sebab hensem kan. Live Feed ni dedicated their life by menggunakan tema Listen and Help sebab dengan membeli lagu Forgotten Promises, korang akan menderma $1 untuk mereka. Like Sami Yusuf says, $1 can help feed a mother and her child for a day in the Horn of Africa. kan.....



Literally, by buying and listening to Forgotten Promises, korang bleh berbakti. Sweet je kan... Dari beli mende hape segala tu, one buck je kot.. Dalam 3 hengget lebeh. Kat bawah ni lagu Forgotten Promises. Dengar la. :) How lucky we are seriously.


                                       


ni link kalo korang nak ushar more pasal Live Feed.




WHAT CAN WE DO??

Ha, memandangkan kite sume ni muda remaja, belajar pon main2 lagi, why dont we do something to help kan. Macam2 seriously. Contohnye, collect blankets, pakaian yang elok2, sweater and jumper, dan few basic needs utk yang memerlukan. Bende2 macam ni nmpak macam remeh tp utk diorang. besar rahmat kot especially utk diorang yang ade musim sejuk segala. Tak macam panas dan lembap sepanjang tahun macam Malaysia. kan2?? :) Yela, nak derma duit, duit pon x brape. Lepas topup pon macam bersyukur sgt dah kot. *topup 10, handphone ribu2*

Lagi, korang bleh buat bisnes, just utk fundraising contohnye kalo korang pandai buat keychain segala yg comel2 jahit2 tu, why dont contribute and sumbang sket dr ape yang korang dapat tu utk tabung kemanusiaan. Seronok sangat wehhh dapat buat lepas tu. Rase nak terjun bangunan rase. Adrenalin terlebeh.. Buat kueh ke, amik mmodak pon jadi la. Eh, banyak la....

Next, yang biase, ialah derma tenaga. Macam kite yang under parents lagi, untuk kat Malaysia okay la. Jangan la berangan smpai nk ke negara bergolak, x pepasal. Bior la ngabeh blajo dulu, keje dulu. Ho3! Just cuba yang kat Malaysia dulu.


Okay, for no, ni je. But if korang ade any idea lagi untuk sumbang, let me know. Lagi banyak kepala, lagi seronok kan. Actually, banyak lagi humanitarian aid yang assist bantuan ni. Yang aku letak ni sebahagian je, very few yang aku slalu update. Tak banyak. Ni just sebagai eyes opener. wink2! Till then. 


Wednesday, March 28, 2012

ATTRIBUTION TO OUTLANDISH!


 HELLO~~~~


Well, this entry is dedicated to one of my favorite group singer ever. Besides they are hotties. Ho3! They are called OUTLANDISHaku mula kenal diorang ni mase mula2 masuk UUM, lepas try to youtube lagu Aisha by Cheb Khaled, tetiber kuar mereka. So give a try la to their song, well, memang seswai plak lobang telinga aku ni. Besides cuci mata tengok mereka especially the leader. Ehem2! Lagi satu aku suka trio ni sebab two of them are Muslims and another one is a Christian. Eventhough they are Danish, but datang from different culture sebab sorang tu keturunan Morocco and his name is Isam Bachiri. He is my Mr. Heartthrob la sekarang ni along with Maher Zain. ha3! Okay, next is Waqas Ali Qadri, a Pakistani and next is Lenny, from Honduras. But three of them were brought up in Denmark. So literally they are Danish la by citizenship. 



Waqas, Isam, Lenny

see??? Diorang ni sangat la hensem expecially yang tengah tu. Jantung offline 2 minit. Ha3! Another reason I love them is sebab diorang banyak nyanyi lagu pasal humanitarian, pasal life, how hard life can be and so on. Eyes opening la lagu diorang ni macam Sami Yusuf. Oh ye, diorang penah feat ngan Sami Yusuf lagi Please Not To Cry. wink2! Yang diorang feat pon hebak2 la. One of my favorite song of them is Sound of Rebel. Banyak la lagu diorang yang masuk jiwa. First album diorang banyak pasal Islamic sket, yang atas2 tu kurang sket la. More to life yang biase. So ni ade lagi few gegambares Outlandish yang best2, feels like showering a gallon of gasoline on a box of matches. hahahaha! Hiperbola kuat.







So, kalau nak tengok lagu diorang, silalah YouTube sendiri. ho3! Adios amigos. 


Tuesday, March 27, 2012

TERRORIZING HATYAI! ^_^v

OGENKI DESKA GUYS!

    ho3!hello5! It's been awhile since my last entry eh? Never mind because now I do have my new entry. Latest activity of mine. ha3! actually few days ago my friends and I went for Hatyai for the first time. Jalan-jalan bersame kengkawan yg I'm going to miss next few months. isk2! Hard for me to think that we are going to have separate life after this, but I know it's for good innit??? So last Friday kitorang ikut la rombongan ke Hatyai, since aku budak dalam, aku mintak ngan OT (orang tua & orang tour) nk duduk skali ngan budak Kachi. Muka selamber kelentong my name in Kachi's list. OT pon okay la. Dah la suke panggil kak long, hempuk kang. Mase bile aku nikah ngan abang long die pon aku x ingat. heh..so kitorang gerak dari UUM pukul 9 a.m macam tu, pegi tukar duit siam. aku tukar dalam 100 bucks, dapat la 1000 baht. Tetibe rase kaya gile je, 1000 baht in my hands okay!! ha3! Pastu dari money changer, kitorang gerak ke Bukit Kayu Hitam, utk cop passport segala. luckily I do have my own  passport, so do Ejah and Wani cuz they are going to Bandung this coming April for Baksis. :) So bertambah la border yang aku lalu in my life.  



ha, ni gambar kitorang kat border, Sadao. long line!!!! duh!

Lepas kat Sadao punye imigresen ni, baru la bahagia sebab x yah nk turun2 dah. then we are heading to Hatyai and Songkhla. All the way long, perjalanan tu macam the way going to Kelantan. seriously die punye pemandangan ala2 Kelantan and Kedah la, the differences are too much kereta mewah yg origin from Japan and Korea. Lots of it! Brape bijik je aku tgk kete mat salleh. jumpe la 3 bijik Chevrolet. another thing is, along the way jugak, we can see how the Thai people love their country. everywhere is their national flag, the King and the shrine. it everywhere!! Macam gambar artis kat Malaysia la. ngeh3! Each house ade those thing. Obviously nationalism sgt tinggi. 




ha, ni kami bertiga  dalam tuk2. dapat jugak naik n 
bergambar.ho3! abg botak tu, abaikan.ki3!

ha, gambar ni was taken kat Nora Plaza. That place quiet interesting, lots of stuff to buy but not us. Hanya orang yg berkaya sahaja mampu. Hohohohoho! Tapi yang paling excited gambar tuk2 tu la. Ngee! cute je dapat rase naik. Tapi for me yang memiliki badan ala2 bouncer night club ni, not comfortable la. Those yang ade badan ala2 orang siam yang kecik lagi halus, okay la nak naik. keh3! 



yeah, we move to the next chap of my journey in Hatyai and Songkhla. Yang ni quiet interesting cause lots of fake animal. keh3! Fake ek?  means that banyak patung-patung bunatang yang sangat menyerupai dan besar and colourful. Ade sekor binatang kene sepak ngan gua sebab dia ular, besar nk mati. Ala2 anaconda, tetiba je ade kat kaki gua. Kene sepak sekali. * berani sepak sebab tahu tu patung * So enjoy the pictures yang menggambarkan keseronokan kami bertiga di sini, even matahari terpacak atas kepala. Tadah je cahaya matahari tu kan. 


 Amused by this bus sebab very colourful and ade gambar Gorrilaz.kih3!


Ni kitorang kat Hatyai Botani Park, not allowed to masuk 
sebab in renovation, so kitorang amik gambar je la. 


ha, ni memang kagum. Can be listed as the next wonder of the world,
a girl was delivered by a male Rhino. ha3!


see???? meriah happy go lucky kan this place. Lots of it, 
i saw my cousin too, the Gajah. :) I'm sorry Pence, I 
termention ur name here. 


ha, this picture I like cause how small Ejah is. Even when she is 
tip toeing pon, she still smaller than me. :))


relaxing after sunburned. ha3!seriously it was hot there. gahh!!


so here we come, to look cute behind the Thai doll. sawadika!


penguin out of nowhere. ha3! penguin under 37 degrees Celsius. 


ha, yang ni terase macam kat Netherlands plak. ha3!


yeah, after the Botani Park of Hatyai, we are heading to Songkhla la plak. To Samila Beach, a piece of heaven on earth. Seriously what a beautiful to relax. Damn! I wish I can stay there overnight. So we are there cause of nak menikmati pemandangan Pantai Samila from the top of a hill, called Tang Kuan Hill Lift Station. memang mengujakan the view. So here we are. :))


okay, ni lah tickets yang kitorang beli. 30 baht per person for adult, dalam RM3 je la.


ni those yang terenjat cacat sebab excited.ha3!


this picture was taken in the elevator mase nak transfer people to the
top of the hill. crowded, so geli sket la. 


yeahhh!! This is it!! gambar yang aku suke, memang cantik the view. An island
that gasping for us. Ha3! I wish I am the person that living and own that island.

Welcome to Tangkuan HIlltop.


Tangkuan Hill Lighthouse. Mesmerizing view. 




yeah!! nampak macam Penang Island kan. ho3! Sangat la windy up here.




so both girls ni memang suke merayap, and kitorang turun kat area bawah.
Lepas kitorang turun, baru la ade budak turun.





ni gambar gua kat entrance. 


hahahah! its everywhere!!! lucky to be one of the kind. :p


okay, this lil fella can be defined as a murtad to her own nation. Ha3!


serangga perosak 2 ekor ni memang.... sampai berpulas
mende alah tu. dont worry, no CCTV girls. ha3!


my favourite quote at the top of the hill. Agree with this quote. :)
such a waste of life.


So I think itu je la gamabr2 yang menarik sebab the rest just kat tempat shopping ala2 pasar malam and Wakaf Che Yeh and Golok and Rantau Panjang je. So not special at all for me.:)). Till the people, maybe this is going to be the last vacation that three of us had. kind of sad la kan. Ho3! okay, catch on ya later. Assalamualaikum. Bless and Bliss.