Monday, December 31, 2012

ANGER AND STRESS MANAGEMENT..

Wohohohoho! Anger and stress? Yes... both of it are psychological disorders. Hahaha!
It can attack you whenever they like lah! Sometimes, just because of the smallest thing
like when your remote control turned into dysfunctional mode.. Kan? Boleh dapat gaya balingan 
lempar cakera piala sekolah-sekolah la... Tak pon tekan sampai button number tu
tertembus kebelakang atau tenggelam tak timbul-timbul. Well, it happened to me this morning,
blaming why my mak beli remote control cikai tu. Like before, she will say that '' kamu tu
tu tekan remote macam gergasi. "... Ha.... Diam sudah kan.. Berlalu pergi je...



So, most of people faces this problem everyday, excuse me, normal people. -_-''. Lots of
way to face the anger and stressful day. Depends on people, some people will 
turn their problem into comfort foods, WHICH are DANGEROUS! Some people
will turn their problem onto their interests like sports, hobby etc. It can be swimming,
movies, musics, martial arts and even batu seremban. Main lah ape saje, asalkan hilang stress
dan kemarahan tu. :D Jangan yang pelik-pelik sudah, yang cuba sekali memang tak boleh cuba 
dah lepas tu seperti bawak kereta laju-laju langgar pili bomba atau mountain climbing
tanpa harness.


Besides, some people will turn onto their beliefs, like for Muslims, lots of methods to
tranquil and to calm themselves whenever they are in anger or stress condition. More 
spiritual. :)

It is all about controlling and holding yourself from it before worsen.






Sunday, December 30, 2012

LIFELONG LEARNING SESSION.

Maybe now is not the top of my life but I'm already half of it. :D I mean that
after finished my degree, lots of things waiting. We start with kindergarten and end up with
various of levels. Maybe SPM, STPM, Diploma, Degree, Masters Degree, PhD or
better with Post Doctoral kan? Harap-harap tak end up dengan post traumatic disorder la kan. Ho3!
Happy to see this picture, taken few days before officially in office for practical
session. :D


So, dont stop till the end of the box cover, go beyond the box cover in learning new things.
:)


Saturday, December 29, 2012

I LOVE PIG??

Morning! Had my lovely breakfast  just now. :D Happy tummy
means that happy day. InsyaAllah. 

kombinasi stuffed green olives+cheddar cheese+pita bread

Actually, this entry is nothing to do with me loving any pigs, just a small misunderstanding 
with a shirt of mine. Haha! The t-shirt that I bought at Penang about 2 years ago, I think. I can't
remember the exact date when was I bought it. Ceritanya, tengah sorting
my drawer out, jumpe semula a t-shirt yang dah agak ages tak pakai because of
some reason. Baju tu tulis I <3 PG, orang 
lain pegi blasah baca I <3 PIG. Haih.. nasib baik baju murah, x terkilan sangat sebab tak pakai 
kan... Simpan je, buat kenangan yang gua ade baju PIG. Bhahaha! So, kite simpan molek2
la ek dalam drawer tu.

TADAAAA!! I <3 PIG!


Oh, Mr. Sun shines bright out there, perfect time to do my laundry. *basuh tangan* -_-''
Enjoy the song! Lovely day and lovely song! 



Friday, December 28, 2012

MY CAT'S HAPPY HOUR!

Disgrace! Haha! Itu je yang mampu aku labelkan kucing-kucing dalam rumah ni.
Contohnye si Albato ni. Memang kambeng punye kucing, datang and naik atas katil
buat muke cute ala-ala Puss in the Boots, duduk sebelah gua, pandang kosong
dan mula proses groom diri sendiri. Dah siap groom, terus gedebang landing kaki
atas laptop gua. Bhahah! Panggil nama suh alih kaki buat dokkk je.

I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I
I

ALBATO'S SLEEPING TRANSITIONS





Wednesday, December 26, 2012

UNIVERSAL HUG!

Petang yang sayu ni, redup-redup ayam macam tu, tibe-tibe
ade projek best iaitu projeK conteng tangan, so buat doodle atas jari. Nak melukis
lawa-lawa tak mekung tangan ni ha, so buat je la orang lidi.
Memang dah masters dah lukis orang lidi ni, dari zaman kanak-kanak aiskrim potong lagi.
Sempena holiday season ni, let's HUGS!! :D



Bahan-bahan:

2 jari yang cantik (satu panjang,satu kurang panjang)
ballpen (warna apa pon boleh)
keyakinan


SELAMAT MENCUBA!


ADA APA DENGAN NAMA?

Names? What do you know about names? Each people has names. So what is your name?
My name is Safura Kamil. Sometimes people just forget about the importance
of names. Names is something that you will carry till the lifeafter innit?
So! Nowadays, modern babies are given modern names. Modern
names that to me are totally ridiculous. Haha! It happens thou.. Terutamanya
anak-anak retis ni. Tak paham sungguh, nak gelemer & rare punye pasal, macam-macam
la nama pelik zaman batu timbul. Not going to mention the names, we read about it almost everyday.
Think back, nama dalam Islam banyak yang indah-indah maksudnya,
nak jugak letak nama mat salleh yang tak de makne tu. Why?????
Unless la nama tu dalam Islam pun wujud macam Daniel, Heidi, Sarah
dll. Dan pikir jugak, mungkin la sekarang ni Imam-Imam dan orang-orang 
agama ramai yang muda dan boleh sebut nama yang macam-macam
tanpa kesalahan, tapi kalau terkena yang dah tua???? Tak ke terpeleot lidah plus
gigi die sebab nak nikahkan & bacakan talkin untuk kita nanti? Bior le nama indah
sebab at least, biar sejahat mana budak tu akan jadi bila besar nanti, at least nama cantik and indah.
Sampai masa segan jugak budak tu ngan keindahan nama sendiri. Ni nama dah le tak berapa nak
molek, tak tahu maksud, perangai pon tetttttttttttttttttttt..... 
So, konklusinye, kalau ada anak nanti, letak le yang elok-elok
maknanya.. :D

Tuesday, December 25, 2012

BEST OF 2012!


Best event : Done with Bach Degree

Best experience : Practicum at Tourism Malaysia Pahang

Best vacation : Backpacking with mates

Best gift : A perfume from kakak Fara

Best books : Tiger's Series ( Tiger's Curse, Tiger's Quest, Tiger's Voyage, Tiger's Destiny)

                    Best movie : The Expandables II

Best song : Outlandish (Ready to Love)

Best TV series : Sherlock Holmes


Best quote : No one can make you feel inferior without your consent by Eleanor Roosevelt.

Best moment : Family day

So, till then, we are heading to the year of 2013 next few days. May Allah simplifies our path. Amin. :D


Monday, December 24, 2012

KENALI PANDA DI MUSIM HUJAN

PANDA?? Pernah jumpe tak? Living panda? Kalo tak, same goes with me.
Panda ni boleh dikategorikan dalam golongan beruang. Kalau dah 
beruang, haruslah comel kan? Thanks for the compliments. 0_-'' Panda
ni patut dijadikan binatang kebesaran maskot Pahang sebab kaler die hitam & putih. 
Memang rare la! As you know, panda is an endangered species, so! you cant
do as your wish @ sasukahatimu because you will get punished for it. :D



So, here are some facts about GO GO PANDA!

1) Pandas can't hibernate during winter since their diet is not like other bears which
are meaty diet. Pandas eat bamboo roots only, no carbo can be stored
during the winter. So, excuse me to the KITCHEN. :D

2) Pandas are immune to all human illness except
chicken pox. If they were infected, in tenth day of illness, their eyeballs will fall
OUT!

3) A blindfolded panda will always headed north due to the high iron content 
in the panda's liver. It makes the animal slightly MAGNETIC.

4) Panda smells through ears and hears through nose. Ek?

5) A wild giant panda's diet is almost exclusively 99 percent
bamboo.



Tuesday, December 11, 2012

FAMILY DAY! [09122012]

Ohaiyok! Yay! Sebenarnye family day ni nak celeb passed and upcoming birthday of us.
Ho3! Mine on 11th November, ibu on 21st November,
Ahmad Naquib on 14th December and kakak Fara on 17th December. So all in one,
besides we were playing like hell that day!! Kih3! Penah ke tak main??
Sorang2 kaki kuat main  bersuka-ria. Wa3! 

FAMILY DAY
Venue: Pantai Hiburan, Kuala Rompin
Perpetrators: Safuan Kamil, Fara Fadzel, Hamdi Kamil,
Safura Kamil, Muhammad Haziq,
Ahmad Naquib, Ahmad Ishmal
*tanpa kehadiran Wafa Fadzel*
Games: Bola selipar, sand castle, baling belon air


Sampai-sampai terus terkam makan makanan dengan sopan, takut tengah berseronok
lapar plak. Dah siap-siap makan terus berlumba-lumba pegi masuk air.
I LOVE WATER!!!!! The sea's breeze very calming, tranquil. Ho3! I can stay there for hours.

Siap2 makan, kemas ape yg patut, dan pulang ke pangkal jalan. Ha3! Penat wokk!
Lame tak main macam orang hilang akal kotttt.
So, till then, enjoy the lagu! :D


Sunday, December 9, 2012

DEFINISI ANAK DARA

One of the funniest thing for today is:
Had my breakfast with Ahmad Ishmal, a 9 years old boy and he asked his mother:


Ishmal: Ibu, apa maksud anak dara?
Ibu: Anak dara tu perempuan-perempuan yang lepasan
college macam kakak Pura ni.
Ishmal: Oh, anak dara ni maksudnya ANAK PEREMPUAN
YANG GANAS la ibu?
Ibu : Bhahahahahahha!
Safura : Diam seribu kata, sentap tak terkata.


*Kalau macam tu, untuk definisi anak teruna ialah ANAK LELAKI
YANG MANJA* (Safura Kamil, 2012)

Thursday, December 6, 2012

AN IDIOT ABROAD

Haha! Penah tengok tak tv show tu? Yup, it's called An Idiot Abroad, or as it been GOOLATed
into Malay, Si Dungu di Luar Negara. Hua3! Seriously, the show is sick! It's actually a
British travel documentary, hosted by Karl Pilkington, created by Ricky Gervais and 
Stephen Merchant. Kalau nak tau, mamat dua ekor ni memang suke usik si Karl dengan benda-benda 
yang kita akan nampak bodoh sangat si Karl ni kalau buat. Dah la muka si Karl ni stern je, tak de perasaan
dan muka macam nak nangis. Hua3! Tapi bukan setakat si Ricky and Stephen menikmati 
kesongoan si Karl ni, aku pon same. Bhahah! Seriously, he is the second stupid British guy
I ever watched after Mr. Bean.


He seems like just don't even enjoying with the travelling things, seeing new things
because to him all the things are such a nuisance. Hua3! All of you should see
his face when doing all the dare that Ricky and Stephen asked him to do. With a high number of betting.
Kui3! Memang teruk la mamat tu kene, sebab die SONGO sangat. Patutnye
die tu mase baby dulu, mak die dah baling die masuk lubang dinosaur.  Well, 
kalo nak tau lagi banyak kebengongan die, tolong lah tengok. I watch it at
TLC, channel 707. Enjoy it! :D



WHAT IS YOUR FAVOURITE TV SHOW??

Tv show?? Yeahh, also can defined as a set of episodes produced by a television series. Yep, and 
I bet each people has their own favourite tv show. Kan?? Recently, but not to recent, when I was
still in hostel, most of my friends were crazy about Running Man. I just thought, huh? 



Running Man, Lelaki Berlari. Ingatkan rancangan realiti pasal nak jadi
pelari marathon, triathlon profesional, rupenye show pasal artis2 korea main 
permainan ala2 hide and seek, treasure hunt dan lain-lain. I watched it
once, courtesy of my friend, Miss Mastura Mohd, but I just can't understand it the way they do.
So, sampai situ je la I tengok. Kih3! Tak reti bahase la nak nengok2 muka
stok2 aegyo. Wa3! Peminat K-Pop, don't kill me. 

Well, back to the headline, WHAT IS YOUR FAVOURITE TV SHOW??
Hah! One of my favourite is the MODERN FAMILY. Seriously,
these family are horror. Haha! Different culture background,
different sex orientation and all the stupid things that you can see and
American can show to us. Ho3! Well, among of the, my fav character is Sofia Vergara.
An immigrant form Venezuela and married to a wealthy American man, but she had
a son from previous romance, named Manny. I have the full episodes. 
Ngeh3! :D


And next is Merlin, and now in season 5. Yeah, just started. I love this series
because I'm a fan of medieval ages. When there are kingdoms still stand strong, and all
the knights are protecting their king. Yay! Memang suke lah! I bet all of you knew already
who Merlin is. Protecting Arthur Pendragon all the time from a bad yet beautiful sorcerer,
Morgana from taking his thrown away. Besides the existence of a wise man, Gaius and
an angel heart of a serving lady, Gwen.


Lagi satu, I can watch DIVA and AFC channel all day long because of the foods 
and travelling tv shows. Peh, heaven kot. Pape pon, semua cerita pon sedap
untuk dijadikan halwa mata kan. Okay, till then.



Sunday, December 2, 2012

POLYANDRY.

What do you know about polyandry? I know nothing about it before
until I read it in a newspaper and watch a documentary about it
on local tv. Quiet interesting because it is a lifestyle that very similar to
polygamy. The differences is it is practiced by women instead of men.
Haha! Yup, a women married two men in a same time and usually her husbands
are brothers. This tradition is rarely practiced because some culture
just can't accept it in modern days. Hurm... In some country, it was abolished. Bagusss...
Nowadays, the only countries that still practice it are Tibet, Nigeria, Masai people and 
one or two tribes in Brazil. 

one of the family that practicing polyandry in Tibet. 

One of the main reason why ladies in Tibet practicing polyandry is because
when their first husband is away, they have no one to turn to besides 
worrying of their safety. More, by doing this, their family financial would be
better because the men in the house would able to gain
more for the family.
But!!!!!
I
I
I
I
I
I
I
I
The only problem is, both husbands can't determine their own children. It becomes harder
when the brothers are alike in physical appearance. Keh3! Hadohhhh.... 


Well, that is their culture, but this custom is not allowed in Islam, Catholic and
Jew.. So, don't try this at home. :D


Wednesday, November 14, 2012

MAKANAN RUJI STUDENTS!

  Salam. Yosh! Familiar tak dengan MAGGI?? Haha! Haruslah familiar, sebab tu makan ruji terutama students yang duduk jauh dari keluarga. Boleh kata Maggi ni savior untuk students bile dah akhir-akhir semester. Haha! Jangan tipu, memang tu yang berlaku. Yang kelakarnye, punyelah imun dengan jenama Maggi ni, ape2 jenama mi segera pon kite blasah cakap maggi. Macam ko nak maggi ape?? Maggi Ruski atau Maggi Cintan?? Kan? :D Yep, happened to me too. Masa belajar, mi segera jenama ape yang tak terjun masuk perut  ni, sebab nak rase sedap tak sedap. Tak pon nak tukar selera. Favourite of course la kari, asam laksa ngan tom yam. Kalo perisa ayam memang tak lalu langsong nak hadap. Kalau ikotkan, dahsyat students makan mi segera ni, effects nye mengalahkan orang sakit kanser. Addicted to instant noodles is a problem. Sorang2 kalau keluar dari C-Mart atau mana2 kedai dalam UUM tu, berbungkus-bungkus maggi pelbagai perisa dan kaler ade. Haha! Kuasa membeli maggi memang kuat laaa.. 

  Sejak dah habis belajar ni, tengok Maggi dalam kabinet, pandang sebelah mata je sebab makanan kat umah macam heaven kot. Dah tak terliur pon tengok maggi2 tu kalau kat umah. Hahah! Sedikit berlagak riak bongkak dengan maggi. Kalau jauh dari umah pandai la plak die menggagai cari maggi ni. :P Cara biasa untuk makan maggi ni haruslah secara rendaman air panas je kalo dok hostel. Kalau umah sewa, bolehlah nk masak bagai. Tapi, kalau duduk hostel, mane nak masak unless ade periuk nasik, boleh la makan maggi masak. Haha! Periuk memang our savior dulu, memang worship periuk nasik tu. :D


permata students! haha!


Selain dari maggi, makanan yang memang ade dalam bilik students ialah biskot. Tak kire la biskut kering ke, gula, coklat dll. Eh, memang ade la, lagi2 variety jenis biskut kat pasaran sangatlah berlambak. Dulu suka makan biskut multigrain, yg ade oat dan lain-lain grains. Mesti ade dalam drawer meja study. Haha! Sambil2 study @ tengok movie, tangan merayap amik biskut dalam drawer. Mata tak tengok pon sebab tangan dah hafal kat mana biskut tu terletak. Hebatttt! Biskut ni jugaklah bekalan dalam bus nak pegi kelas, sambil jalan2 nak balik dan sebagainya. Dan haruslah kalau kene yg x berapa nak sopan tu, bukak2 plastik biskut, biskut dah jadi serbuk. Mau tak serbuk, kalau buku setebal tv plasma dalam beg. Tapi, elok je makan. keh3! 

Kalau dalam kelas tu, bila dah mengantuk, ape yang lecturer bisingkan kat depan tak berapa nak masuk, mula la ade yang bukan plastik biskut. Yang kelakarnye bukak sangat lah sopan takut lecturer dengar bunyi plastik kene koyak. Selalunya dalam satu pack kecik tu ade 3 keping, memang pass2 la kat member sebelah kiri ngan kanan. Sharing is caring! Kih3! Memang seronok, makan pon cover2. Kunyah tak bukak mulut pon. :) Haih..

biskut feveret! :D

   Haa.... Biskut tu satu hal lah, makanan lain yang ade dulu mushroom soup ngan roti. Memang suka sangat makan mushroom soup ngan roti terutama pagi-pagi sebelum pegi kelas. Memang akan hadap tu dulu la. Tapi, nak dijadikan cerita, masa sem 2, beli mushroom soup jenam Vono berkotak-kotak. Pastu, kebetulan lepas makan dalam satu kotak je, dah tak terliur nak makan mushroom soup tu. So, simpan la dalam kotak. Nak dijadikan cerita, masa tengah sem 6 (May 2012), kononnye nak kemas barang2 yang nak bawak balik untuk cuti midsem. Kemas2 jumpe mushroom soup tu, eh! Teringin plak nak makan. Pastu bawak la kat bilik sorang member ni, konon nak pelawa makan. Tapi die tak nak, aku pon makan la. Macam biase, koyak, letak dalam mangkuk dan curah air panas. Makan punye makan, baru teringat, mse bile aku beli mushroom soup ni. Mesti yang lame punye. Tengok tarikh luput die, Januari 2010. Pergh! 2 tahun lepas. Pandang member, pastu buat2 macam wasiat last, 

                          "Beb, kalo ape2 jadi lepas aku makan soup ni, ko paham2 la. Lamborghini aku kat porch bawah tu ko amik la." Keh3! 

   Tapi, selepas 12 jam, 24 jam, elok je. Okay la tu. Haha!  Tapi mushroom soup memang epic kalo makan mase hujan. :DDDDDD. Time sahur pon memang edible makanan ni. :D

bahaha! sedap!

Hoho! Okies, ni je kot yang teringat. Actually ade lagi, tp pening dah tengok words. Adios! Selamat dengar video untk entry ni.


Thursday, November 8, 2012

BETWEEN DOING AND NOT DOING

  Officially, I'm a fresh graduate from Universiti Utara Malaysia. No attachment to it anymore. Two different feelings, sad about leaving and happy for not going. Well, it's all about time. Hah! Semenjak dah jadi penanam anggur paling berjaya ni, ramai budak yang sama batch dah gigih sampai mengetap gigi pasal nak cari kerja. Well, admire them about that. Me? Haha! Tak de plan langsung lagi, cuma plan kecik-kecik, comel-comel tengah menjalar dalam otak. Bukan ape, kadang-kadang malas nak plan havoc, tapi end up dengan failure pasal plan tu, sedih sorang-sorang, stress sorang-sorang. Bukan kah tidak seronok begitu? Tapi, tak de plan dan follow the flow pon haru jugak hidupnye. 



  So, most of my friends are planning to do job hunt, which is job seeking. Ini adalah untuk mengelakkan dipandang serong oleh masyarakat di samping nak bayar hutang PTPTN dan dah memang dalam bank tak de duit. Kekerapan menepuk tabung ayam pon boleh buat tabung ayam tu muncul hidup. Memang ade nak rase keje, tapi... tapi.. abaikan je la. Memang banyak alasan. Mase ni la jawatan kosong dalam surat khabar laku macam goreng pisang panas. Harap-harap semangat diorang nak kerja tu sentiase membara la dan doakan semua fresh graduate dalam kerja yang diorang nak. Once I was thinking about being a present wrapper. Yup! Insane... but... it sounds cool. Tu cerita masa lepas STPM dulu.. Pastu, skarang ni ramai la yang berlumba-lumba isi borang SPA, mengharapakan dapat serap masuk kerajaan. Well, good luck with that. Tapi, bagi koi, selagi tengah muda ni, baiklah dengan swasta, bukan ape, exposure lagi bagus. :D

  Hah! Yang cari keje tu alhamdulillah, baguslah. Yang bercita-cita untuk bercuti selama mane yang boleh pon ade... One of my friend saying that he wants to relax for a year. Since he is a somebody's son, lantak pi la hang....  Koh3! Tak keje pon ade duit. So, gunakan je la kemudahan yang ade. Not a waste. Ada yang nak travel dulu, cari pengalaman sebelum buat keputusan untuk buat ape lepas ni. Great! *send me postcards please*


  Golongan ketiga plak ialah golongan yang dahagakan ilmu, yup! Ramai jugak yang nak sambung master degree. Yang nak sambung ni bukan ape, diorang rase tak cukup dengan degree saje, and I'm kind of agree with that. Ntah2 course koi, INTAFF memang tak cukup dengan degree. Kebanyakan jawatan yang kene dengan INTAFF ni, nak sekurangnya master. Hurm.. Tak ke kecewa bila baca requirements jawatan tu dan koi ade degree je?? Memang tutup surat khabar, pangkah browser laju-laju la. Nak baling dalam kandang buaya pon ade.... Tapi, tu sebagai semangat la nk sambung. 

  Well,  tu je kot. Ape2 pon, good luck with all my batch and wish you all the best which ever path you take. Pray that the path is the right one for you. InsyaAllah jumpe konvo BULAN OKTOBER 2013 NANTI!!!! *dah basi masa tu* Adios... :D




Friday, October 19, 2012

CULTURE CLASH :D

Yup! Raining outside. Soothing! Dah nak masuk monsoon kot belah2 pantai timur. Mase ni la kot nak rase angin pantai meribut especially yang duduk tepi pantai macam saye! :D Memang best, tengok ombak mengganasssssss. Tengok je la, nak masuk mandi manda memang cari pasal la kan. Same ade t-shirt je yang hanyut balik ke darat. Well, that is not the main thing that I want to talk about. Hoho! Well, most of you have friends from different part of Malaysia. So do I. Since when I was in UUM, I have friends from Kelantan and Negeri Sembilan, and Pahang myself. Haaaaa.. so mase mula-mula jumpe memang macam kucing ngan kambeng la kalu bercakap. Nak faham satu ayat tu macam lame sket. Especially when it comes to me and Wani. When we are talking to Ejah, we just like stare at her, try to identify all the words that came out of her mouth, scan it lil bit more. Tapi kalo dah tak boleh tangkap sangat, kitorang diam je la sampai kene sepak ngan Ejah.. Well, itu masalah sampai sem 4 je. Masuk sem 5 & 6 tu, kitorang dah expert dengar, tapi tak untuk faham. Haha! Improvement kot. 

So, masalah ni boleh dikategorikan dalam culture shock jugak kot. Culture misunderstanding. Haha! Kalo fikir-fikir balik, sumpah kelakar tahap baban. So, these are the very few conversations between a Kelantanese, Pahangnese and Nogories. 


SITUATION 1 


Lepak2 kat Varsity Mall, pastu dengar azan Asar, tapi speaker kat Varsity Mall pasang lagu clubbing lagi kuat dari azan.

Ejah : weh, mu dengor ore be dok?
Wani & I : xde pon...
Ejah : ye mu duo ore ni. Aku dengar ni ha. Baso gapo tau kelih lagu kuak2 ore dok be ni.
Aku : ore be?? Ko dengar kat mane?
Wani : * pandang dengan hairan seolah-olah setuju dengan aku*
Ejah : lah, kat Masjid sebesar alam blakang tuu! Ore dok be Asar tu, xkan mu duo ore dop kelih??? pekok besi benar mu duo ekor ni.
Aku : *senyum simpul* ohhhhhhh!!! Orang azannn... aku bayangkan orang bear la bongok!! BEAR=BERUANG! *terus terbayang Akshay Kumar*
Habeh2 gelak macam nak mampos, kene sepak ngan ejah.


SITUATION 2

Lepak2 ngan wani kat bus stop COLGIS, tunggu ejah si kulat.

Ejah : *dengan berpeluh-peluh smbil lari anak* lamo doh ko mu duo ore tunggu aku?
Aku : hurm?? Oh, xde la  tp dari ice age lagi tunggu. Aku x kisah pon. Nape??
Wani : *senyum simpul hodoh*
Ejah : nate ni la kalu menjawab, melebih-lebih. *gelak2*
Aku : dah ko tanye. Aku jawab jujur. Haha!
Ejah : aku ado group discussion tadi. Penak aku tunggu, sekor pon xdok mari. Dah last2 baru date. Mulo la lambak ni ha, aku pom hungga mari sini, takut mu duo ore tunggu lamo. *sambil cari barang dalam beg*
Aku : *pandang wani sambil terkebil-kebil* wani, hungga??
Wani : huh! Macam orang asli afrika je. Nak tanye ke x nk? Kang tanye kene marah! *gelak macam nak mampos*
Ejah macam perasan kitorang gelak, pandang dengan penuh suspicious.
Ejah : *frowning* mu duo ore ni gapo dio pulok.
Aku : ejah, aku n wani bayangkan ko datang lari kat kitorang pakai skirt senteng, kayu sebatang, ade cocok2 kat hidung, sambil sebut hungga2. Hua3!
DUSHHHH!sepakan padu dari ejah.
Ejah : kah3! Bongok mu duo ekor ni. Hungga tu gege, gado nok mari sini. Haih! Kang x paham plak gege ngan gado tu. Maksudnye bergegas la datang sini.
Aku and wani: ohhhhh  *gelak sampai  mati*


SITUATION 3

Mintak ejah fotostat buku.

Aku : beb, brape buku ko fotostat ni? Aku nak bayar terus sbb tgh kaya ni. Haha!
Ejah : ohh. Mu aku bg rego member2 je. Aku fotostat asal RM6.80, mu aku wi RM8 je la. Hehe
Aku : *dush! Ketukan atas kepala beliau* korok mu! Harge member konon. Kang aku bg singgit lapan kang je.
Ejah : hehe! Gurau je la natess.
Aku : hehe! Nasib gurau, kang ade yg balik Kelantan naik ambulans kang. Nah sploh hengget ni.
Ejah : poh! Okay la tu. Balik kampung free. Metar lagi la aku wi mu cucur.
Aku : haha! Balik dah cacat buat hape! Cucur?? Mane aku pesan cucur ngan kau. Aku pesan buku je la. Memandai je die.
Ejah : *sentap* maso bilo pulok aku beli cucur ko mu. Mu tau dok cucur tu gapo dio??
Aku : huh? Bukan makanan ke? Yg macam cekodok ikan bilis tu? Kalo bukan ape bende??
Ejah : *dush!ketuk kepala aku* lain kali tanyo dulu. Die confident sokmo. Haha!
Aku : woi!! *balas dengan terajang* aku tanye kan tadi! Adeh, sakit gile.
Ejah : haha! Cucur tu balance duit hok mu wi sploh hengget tadi. Adoi la. Payah benar kecek nge ore luar ni. Srupo kecek nge ore Somalia doh.
Aku : *poker face*

SITUATION 4
Satu hari Ejah datang bilik aku, kononnye nak lelepak. Masa die datang tu aku tengah main laptop. Datang2 je terus die loncat atas katil aku since aku duduk kat meja study sambil gigih main game. Lalu die memulakan perbualan

Ejah : Peh! Sedak ah lembek mu ni! Lembek aku x sedak langsung.
Aku : Oh! Yeke? Hmm.. Okay! *Mata still kat laptop.
Ejah : Mu dengar dop aku kecek nge mu ni?
Aku : Hah? Denagr lahhh. Dah mane aku tau, aku mane pernah makan lembek tu,
          so aku tak tahu le sedap tak.
Ejah : *Senyap
Aku : *Pesal plak pendek ni tetibe senyap. Kak Maa (roommate aku & orang Terengganu yang tengah menyanyi pon senyap )
Ejah : Yaaa! Mu tau dok lembek tu gapo????
Aku : Ntah, makanan kot. Bukan macam dodol ke? * Mata still kat laptop
Ejah & Kak Maa : *Mengilai berjemaah membuatkan aku terkesima doh!
Aku : Dah pehal korang gelak??? Bukan makanan ke? Bunyi macam makanan je.
Ejah : Hahahahahahahaha! Bakpe la mu ni, mu tau dop, lembek tu tilam. Ni tilam hok buat tido malam ni ha.
Aku : Oh.. tilam… okay! Skang aku dah tahu. Bahahahha!

*The laugh goes on until I kicked her in the stomach. J


Tuesday, October 2, 2012

ART OF SOLO TRAVELLER : LONE RANGER~~

  Well, some people just like to travel alone, no rush, don't have to wait, free and easy and more space. Yeah, gotta find a perfect getaway for ourselves! But sometimes people just can't find a perfect companion for the trip, maybe because of time constrain. So, this entry is made specially for women as a lone ranger traveller. Sometimes, women just think that outside world is a safe place. But! Not very safe nowadays. You need to take precautions when you are alone, because women easily spotted and looked fragile. Phew... 



As a reminder for meself too tho. Bahaya kalau travel kat tempat yang kte tak biase. Jadinye, banyak cara nak elakkan dengan ade nye tips yang bersepah-sepah dalam internet. Buat research dulu before travelling alone sebab research yang nampak remeh ni la yang akan selamatkan jiwa dan raga kite when travelling alone. Keh3! Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kaki melepasi border line yang tak biase, buruk padahnye. Gituuuu.. Mbah3! So, sebagai seorang wanita yang concern diatas keselamatan kaum sejenis, ni ade sedikit tips keselamatan unutk mereka-mereka yang nak berjalan sorang-sorang ke pulau-pulau, negeri-negeri, atau mana-mana tempat yang x biasa kan.... 

Unless you are black belt holder, tomoi fighter, silat practiser, a night club bouncer, just go ahead. Use your incredible strength to avoid bad guys. Har3! Okaiii, balik pada objektif. Sila baca dengan teliti ye adik kakak mak cik kak cik. :D




1. ACT THE PART
  • Okay, this is important, the first thing that a women should do in the unfamiliar surroundings. Mende ni sangatla general untuk kite. Don't walking around with a map because thru this, people would know that you are a tourist. Kalau sesat, jangan terus panik, relax, if possible, find a place to sit, think back and draw attention to yourself. Walk confidently to somewhere where you can find your bearings and check you map or ask for directions. Hotel front desks are a good bet. 


2. BE ASSERTIVE, BE SUSPICIOUS

  • Sentiasa berhati-hati dengan keadaan sekeliling sebab kite tak tau ape dalam kepala seseorang tu. Jangan mudah percaya dengan orang yang senang-senang nak tolong. Dan sentiasa ada nombor yang penting dalam phone macam nombor balai polis around the place. 
  • There are some places that you don't want to be at night, especially alone. Avoid it! Try to avoid eye contact with other people if possible. 


3. LIE

  • Memang menipu itu berdosa tapi tipu sunat boleh kot. Hihi! To save you ass off. Kalau jujur sangat pon bahay jugak kan. Yes, it's great to talk to a new people everytime you are out for backpacking. Sometimes, lies can be the best defense. So, the lie might can be wearing a FAKE  wedding ring, to show that you are not a best person to messed up or to play around. 
  • Jangan sesekali bagi tahu nama sebenar, tinggal kat hostel @ hotel mana sebab the person ight turn up at your place. 

4. KEEP YOUR DOCUMENTS SAFE

  • Pastikan semua dokumen penting dalam keadaan selamat dan kalau boleh, elakkan dari letakkan semua dokumen tu dalam satu tempat yang  same. Yela, nobody knows what would happen next. 
  • Fotostat passport & kredit kad yang ada, in case kalau hilang, boleh call and block all the credit cards.
  • Don't carry too much cash in your wallet, just for everyday spends, if possible, use traveller's cheque.

4. DRESS APPROPRIATELY

  • Ni hanyelah untuk mengelakkan perhatian yang tak diperlukan. Janganlah pakai seksi sangat terutama kat kawasan perkampungan, sangatlah menarik perhatian. Pakai biase-biase je pon boleh, shirts and jeans, a comfy shoes. 

So, for today, ni je. Enjoy the song! :D


Saturday, September 22, 2012

ROYAL BILLFISH INTERNATIONAL CHALLENGE @ LANJUT [14-16 SEPTEMBER 2012]

  Ohaiyookkk! Recently, my weekend was fully filled with activities and kind of enjoyed it. Started with Kayuhan Merdeka @ Raub. Tapi tak update pasal event tu sebab gambar tak sampai lagi dari HQ. Entah kurun berapa nak sampai pun tak sure, so keep waiting till it comes. :D I love waiting. Tapi, buat sekarang, nak update pasal last weekend punye event je la. So, well we started with a day before the event which was Friday, about 7.30 am leave from Kuantan to Kuala Rompin, and the driver was Bos la. Along with Tourism Officer, kak Aida. Along the way, I was sleeping safe and sound at the back. Sampai kat Lanjut, macam orang gile plak kitorang carik chalet, rupenya yang paling hujung, memang di hujung tanduk, menghadap pantai. kambeng jugak la rase sebab cari chalet tgh malam buta, memang nak ke chalet kitorang tu mau 4 hari 4 malam tapi puas hati la. The chalet was awesome, like a small cottage, 2 rooms and it's WHITE!!! I love white! :D The chalet was for 4 people, but just kak Aida and I je. So we own the chalet for 3 days. Haha!
the living room. cozy isn't?

the bed? comfy! :D

yang ni untouched.


  On Saturday, we started our day early, had our breakfast and met Datuk Mirza Mohammad Taiyab, Ketua Pengarah Tourism Malaysia. He was there too, for the opening ceremony. Well, at my first sight, he is a kind man. Had a light chat with him before we are heading to the jetty Pantai Bernas. During the opening ceremony, all the taikuns in Tourism was there. And me, quiet busy with taking pictures, snap there, snap here with my small and cute digital camera that I owned. Haha! Nak yang mahal tak mampu, yang penting gambar gua tak blur. Tapi blur jugak, sebab tangan yang pegangnye tak berape nak menjadi. Well, on Saturday just follow bos and kak Aida. Witnessing the opening ceremony, chat with people and found out that personal assistant to Datuk Mirza is my super super senior from UUM, same course as mine, International Affairs (IntAff). Hohoho! Sejauh-jauh aku melepak sane sini, kat Lanjut jugak aku jumpe. Ciss! Well, few pictures from the opening ceremony. Credits to kak Aida for the pics, and few from my cute little camera. :D







S.O.S, Save Our Sailfish, bukan cicah dengan SOS. koh3!

abaikan the person. :p

the prime mover for the challenge. 


time sibuk sebelum upacara melepas.haha!

haaaa..yang ni utk VIP.

itu dia, upacara melepas.

  Lepas je upacara perasmian, all the medias and Tourism Malaysia's went for the breakfast without the contestants. Ye la, semua peserta dah terbang pegi tengah laut untuk mengigihkan diri menangkap ikan layaran di tengah laut. Hoho! Right after the breakfast session, all the bosses and Tourism Malaysia's officers along with the media went for the sea, to take pictures. Wahahaha! Dan saya, dengan sukarelanya berkata pada Bos, takpe la Bos, saya standby kat darat je la. In case Datuk nak makan lunch kat luar, saye boleh carikkan and sediakan tempat. So, he gave me the car keys, right after they went lost from eyesight, I started the car engine (not a car exactly, it's a MPV) and I drove back to the chalet. Koh3! Qada' tidur la wehhh..... About 2 p.m, my belly was dancing like a red teletubbies craving for a pancake. Pheww~~~~ Nak carik nasik kat luar, malas so makan kat kedai tepi jeti Pantai Bernas je la. And the food was awesome and nice, considering myself as the hungriest women ever existed at that hour. Koh3! Sambil-sambil tu borak dengan driver Datuk Mirza, called abg Mi talking about the night when he was driving to Lanjut with Datuk, he was lost to Rompin, Negeri Sembilan. Terbelahak jap. And this are all the pictures in the middle of nowhere, middle of the sea.

ce tengok abg baju hijau tu, ade yang ke laut kek gi

mangsa yang ditungu-tunggu!

santai dengan ikan. *ni buat kopok pon okay*

ape pesen, koi pon tak menahu.

dinner!



  About 4 pm, all the VIPs was heading back to the jetty, so abg Mi & I drove back to the jetty and pick  our Bosses up. Then, lepaking kat kedai sata and otak2 yang sedap kat tepi jeti Pantai Bernas tu. Sitting with all the bosses, kind of segan to mingle with those people. Peh! Later that night, we had a dinner, under Datuk Shafik Fauzan. And all the people inside the dinner room were man. Phew... After the dinner, kak Aida and I went for bandar Kuala Rompin, looking for out late supper. Haha! Besides collecting all the udang galah from my house as a give to Datuk Mirza and his PA.

  On Sunday, at 9 am, we say farewell to Datuk Mirza. So, our job was done! :D After bye-bye to Datuk, three of us heading to bandar Rompin, for Pekan Sari. Pusing-pusing about 30 minutes, I take Boss and kak Aida to bandar lama Rompin. Bandar hantu. Haha! Ala-ala koboi gitu, pastu ngap roti canai kat kedai roti canai antik. Awesome! And take a walk to the branded new jetty.

apam balik pulut hitam

jering rebussss. reminds me to Jaddah Munah. :D

kedai roti canai ala2 koboi. otai punye!


if this place had been preserved...

pasar lama.


the roti canai.


   Lepas jalan-jalan di bandar Rompin, acara free leisure iaitu berpiknik di atas katil. Keh3! Of course I'm good in utilizing free time. Well spended before closing ceremony. Acara penutup dan penyerahan hadiah buat kat tepi pool, dalam renyai-renyai sopan. Sejuk jugak. Best je tengok orang dapat hadiah ribu riban. Ahaksz! Berbaloi la berpanas terik di tengah lauk. Keh3! Dalam pukul 7.30 malam, koi pon ape lagi, cha alip bot la kat umah and spent my Monday at home. Sebab cuti Hari Malaysia. :D Well' ade beberape gambar dari majlis penutup.



group photo!

  Well, that's all. Till then when I have nothing to do, I'll update my posts. :D So, here it comes, the post's song, eventho it;s not related at all. :D